Index Vakbarát Hírportál

Kockázatos döntést hozott Vlagyimir Putyin

2022. december 28., szerda 15:38

Vlagyimir Putyin megtiltotta az Oroszországból származó kőolaj és kőolajtermékek szállítását azok számára, akik szerződésükben árplafont írnak elő. A rendelet kockázati tényezői azonban nem elhanyagolhatók, hiszen az orosz kőolajtermelés visszafogása az ország gazdaságára is nem kívánt hatást fejthet ki.

Ahogy arról az Index is beszámolt, kedden érkezett a hír a Kremlből, hogy Vlagyimir Putyin „az Egyesült Államok és a hozzájuk csatlakozó külföldi államok és nemzetközi szervezetek barátságtalan és a nemzetközi joggal ellentétes fellépéseivel összefüggésben”

megtiltotta az Oroszországból származó kőolaj és kőolajtermékek szállítását azok számára, akik szerződésükben árplafont írnak elő.

A dokumentum február elsején lép hatályba, és 2023. július elsejéig érvényes.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő hozzátette: a tilalom a jövőben köttetendő ügyletek mellett a meglévő szerződésekre is vonatkoznak, amennyiben azok tartalmaznak árplafont – írja a Bloomberg.

Az orosz parlament január 9-én ül ismét össze a téli szünetet követően, így három hét áll a kormányzat rendelkezésére, hogy kidolgozzák a tiltólistára kerülő termékek körét.

A jövő év első három hónapjában Moszkva árgus szemekkel pásztázza az olajpiacot, ez alapján dönt majd az esetleges további megtorló intézkedésekről – jegyzi meg a cikk az ügyre rálátó informátorokra hivatkozva.

Kockázatos döntés

Az orosz olaj szállításának tilalma visszafelé is elsülhet Putyin számára – hívja fel a figyelmet Alexander Isakov, a Bloomberg közgazdásza, orosz- és kelet-közép-európai szakértő. Szerinte

a tilalmi rendelet inkább szimbolikus, mivel Oroszország nagymértékben támaszkodik az olajexportra – az ebből származó bevételek jelentős mértékben hozzájárulnak az import finanszírozásához, illetve az infláció kordában tartásához, nem mellesleg 2023-ban várhatóan az olaj- és gázbevételek adják az orosz költségvetés bevételi oldalának mintegy harmadát.

Az orosz kőolajtermelés visszafogása magasabbra lökheti az olaj hordónkénti világpiaci árát – a jelenlegi 60 dollárról 95-100 dollár közelébe, ami „törékenyebbé teheti Oroszország fiskális rendszerét” – mondta Isakov.

A cikk emlékeztet, hogy az uniós szankciók az olaj-, valamint gázszállító tartályhajókra is kiterjednek, így komoly nehézségekbe ütközik az orosz olaj tengeri úton történő szállítása, aminek kedvezőtlen hatásai már megmutatkoznak az orosz exportmérlegre nézve.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin. Fotó: Photo by Contributor / Getty Images)

Rovatok