Index Vakbarát Hírportál

Ez az oka, hogy nem írta alá Matolcsy György a költségvetési módosítást

2022. december 29., csütörtök 18:29

Személyesen nem vett részt a december 27-i ülésen, de a munkafolyamatokban jelen volt Matolcsy György. A jövő évi büdzsé módosításáról tárgyaló ülésén a jegybank szakértői munkájának vezetésére Virág Barnabás alelnököt kérte fel, aki viszont nem írhatta alá a dokumentumot.

Amint arról már az Index is beszámolt, a Költségvetési Tanács kedden közzétette véleményét a 2023-as költségvetés rendeleti úton történő módosításáról. A 16 oldalas véleményből több fontos részletet is megismerhettünk a jövő évi költségvetésről, amelyet a kormány – a parlamenti döntéshozatalt kikerülve – rendeleti úton valósít meg. A Költségvetési Tanács véleményének aláírói között különös mód nem szerepelt Matolcsy György jegybankelnök és tanácstag aláírása, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke azonban a Világgazdaságnak elárulta, mi áll a dolgok hátterében. 

Természetesen a KT ülésén tárgyaltuk ezt a helyzetet, és Matolcsy György is elmondta a véleményét, egyúttal tájékoztatott bennünket, hogy sajnos személyesen nem tud az erről döntő ülésen részt venni, mert nincs módja lemondani a külföldi programját

– árulta el a portálnak Kovács Árpád.

Matolcsy tehát előzetesen elmondta a véleményét, amelyben a tanácselnök szerint semmi rendkívüli nem volt, sőt, az MNB Matolcsy szignója hiányának ellenére is részt vett a munkálatokban. Matolcsy már a december 8-i ülésen jelezte, hogy a jövő évi büdzsé módosításáról tárgyaló ülésen nem tud személyesen részt venni, mert nem tudja lemondani a külföldi programját. Ezért a jegybank szakértői munkájának vezetésére Virág Barnabás alelnököt kérte fel, aki viszont nem írhatta alá a dokumentumot, mert az az elnök személyéhez kötött.

Kovács Árpád arról is beszélt, hogy egyébként kritikus anyagot készítettek a tervezetről, amelyben a Költségvetési Tanács kockázatosnak minősítette a kormány jövő évi költségvetésről alkotott elképzelését. 

(Borítókép: Matolcsy György 2021. szeptember 23-án. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok