Index Vakbarát Hírportál

Májusig nem változik az áram és a gáz ára

2022. december 30., péntek 10:42

Májusig az egyetemes szolgáltatásban nem emelkedik az áram és a gáz ára, így nem nőnek a lakossági felhasználók terhei – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Idén rendkívüli nehézségekkel kellett megküzdeni az energetikában is. Az energiahordozók szankciós felára példátlan többletterheket okozott, jelentősen megnövelte az ellátási zavarok kockázatát. A súlyos kihívások indokolták az önálló Energiaügyi Minisztérium létrehozását. A december elejétől működő tárca egyik fő feladata a rezsicsökkentés védelme és az ellátásbiztonság garantálása – írták a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményben.

A lakossági felhasználók januártól átlagfogyasztás alatt és felett is változatlan árakon juthatnak áramhoz és földgázhoz. A jövő évre elsőként megállapított tarifák április végéig maradnak érvényben.

A családok így a teljes fűtési szezonban azonos díjat fizetnek a legfontosabb energiahordozókért. A rezsicsökkentett árak mások mellett a társasházakban vagy többgenerációs családi házakban, az állami és önkormányzati bérlakásokban élők pénztárcáját is megkímélik.

Nem módosulnak az egyetemes szolgáltatásban maradó, mintegy 150 ezer mikrovállalkozás által fizetendő, kedvezményes sáv feletti versenypiaci árak sem.

A távhőre is érvényes a rezsicsökkentett ár

A lakossági fogyasztók számára a távhő esetében továbbra is megmarad a rezsicsökkentett ár, emellett jövő őszig a nem lakossági fogyasztók is jóval olcsóbban vehetik majd igénybe a távhőszolgáltatást. Az új tarifákat január elsejétől három negyedéven át kell alkalmazni, szeptember végéig nem változnak. A földgázalapú távhőszolgáltatóknál az úgynevezett külön kezelt intézményi díjak és az egyéb felhasználók árai a legtöbb településen közel megfeleződhetnek.

Az EM szerint a korábban megoldatlan áramellátási helyzetű versenypiaci kisfogyasztók, például vállalkozások, önkormányzatok, társadalmi szervezetek is nyugodtan várhatják az új évet. A kormány a munkahelyek védelme és a közszolgáltatások fenntartása érdekében januártól veszélyhelyzeti átmeneti ellátás keretében biztosítja számukra a folyamatos áramszolgáltatást. A konstrukciónak köszönhetően mintegy 1700 fogyasztó őrizheti meg működőképességét, közülük több mint kétszáz igénylő önkormányzat vagy önkormányzati intézmény, az érintett településeken összesen csaknem négyszázezren élnek.

A megtett intézkedéseknek köszönhetően a magyarországi gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége az uniós élmezőnybe tartozik, nagyjából kétszerese az európai átlagnak. A fűtési szezon félidejéhez közeledve

a jelenleg elérhető készlet még mindig mintegy 90 téli napra lenne elegendő.

Az új év újabb kihívások elé állítja az európai gazdaságokat, fogyasztókat. Februárban élesedik az uniós gázárplafon és az oroszországi eredetű olajtermékek importtilalma, ezek is nagyban befolyásolhatják az ellátási helyzetet. A kormány feltett szándéka, hogy a magyarországi felhasználók ne szenvedjenek hiányt energiahordozókból. Az Energiaügyi Minisztérium küldetése, hogy a szankciós felárak hatásaitól 2023-ban is megvédje a magyar családokat és vállalkozásokat – olvasható a minisztérium közleményében.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)

Rovatok