Index Vakbarát Hírportál

Ezek voltak 2022 rekordjai a magyar lakáspiacon

2022. december 31., szombat 08:52

A tulajdonosok és ingatlanközvetítők idén 605 ezer eladó és kiadó ingatlanhirdetést adtak fel az ország 2941 településén – derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely az idén piacra kerülő lakóingatlanok rekordjait is bemutatja.

A tulajdonosok által feladott hirdetések aránya ebben az évben 23 százalékos volt, ami az ingatlan.com húszéves történetében csúcsközeli eredmény. Arányaiban ennél csak 2020-ban vette több tulajdonos saját kezébe az ingatlana sorsát: akkor 24 százalékos arányt értek el a feladott hirdetéseken belül – írja az ingatlan.com közleménye.

Ebben az évben a Komárom-Esztergom megyei Mocsán található kastély volt a legdrágább piacra kerülő lakóingatlan, aminek az ára 5,2 milliárd forint. Az ingatlanegyüttes legjelentősebb értéke a 920 négyzetméteres kastély, amely saját patakkal, halastóval és helikopterleszállóval is rendelkezik.

A második helyen a főváros II. kerületén belül a pálvölgyi városrészben lévő 4 ezer négyzetméteres telken álló 1100 négyzetméteres 8 szobás luxusvilla áll, amit 3 milliárd forintért kínáltak eladásra.

A harmadik pedig egy budapesti Svábhegyen lévő 744 négyzetméteres 12 szobás villa szerepel, amelyhez egy több mint 5 ezer négyzetméteres park is tartozik. Ezt az ingatlant 2,6 milliárd forintért lehetett megvenni – olvasható a közleményben.

2022-ben piacra kerülő legolcsóbb ingatlanok közé tartozott egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászfelsőszentgyörgyön található 80 négyzetméteres felújítandó vályogház. Ennek ára mindössze 450 ezer forint volt.

Ennél valamivel olcsóbban hirdettek meg eladásra egy Hajdú-Bihar megyében elhelyezkedő létavértesi tanyát. Az 1300 négyzetméteres telken álló, erősen felújítandó 20 négyzetméteres épület ára 390 ezer forint volt.

A legalacsonyabb árat pedig a Csongrád-Csanád megyei Csanádalbertiben található 1 plusz 1 szobás, romos házra szabta meg a tulajdonos, mindössze 300 ezer forintért került a piacra a szóban forgó ingatlan. Az árakat nézve a piacra kerülő 5,2 milliárdos és 300 ezer forintos két véglet között több mint tizenhétezerszeres különbség alakult ki.

A közlemény szerint gazdasági helyzettől függetlenül mindig felbukkannak olyan ingatlanok a kínálatban, amelyre azonnal lecsaptak a vevők. 2022-ben több mint 390 olyan ingatlant hirdettek meg eladásra a tulajdonosok, amit egy nap alatt sikerült is értékesíteniük.

Mindössze egy nap alatt kelt el január elején egy 44 négyzetméteres tatabányai, felújításra szoruló téglaépítésű lakás, amely 14,9 millió forintos árral jelent meg a kínálatban. Szintén egyetlen nap kellett egy újszerű 38 négyzetméteres – 22,9 millió forintért meghirdetett – kecskeméti lakás, amelyhez további 1,1 millióért egy garázs is tartozott.

Ugyanilyen gyorsan, azaz 24 órán belül kelt el a II. kerület Törökvész városrészében úton található 5 szobás, 125 négyzetméteres lakás. Utóbbit pont egy héttel az Ukrajna ellen indított orosz invázió előtt sikerült értékesíteni 148 millió forintos áron.

Rovatok