Index Vakbarát Hírportál

Ezért olcsóbb az üzemanyag a szomszédban

2022. december 31., szombat 07:22

Jóval olcsóbban kapható az üzemanyag a szomszédos országokban, mint Magyarországon. A legjobban a szlovén és a horvát határnál élők járnak, hiszen könnyedén szerezhetnek akár 240 forinttal olcsóbb üzemanyagot is.

Mint arról beszámoltunk, idén utoljára péntektől változott az üzemanyag ára a hazai kutakon: a benzin ára nyolc forinttal emelkedett literenként 639 forintra, miközben a környező országokban nem változtak az árak. A gázolaj ára egyelőre változatlanul 713 forint, viszont a 2023-as év egyszerre hoz további drágulást a benzin és gázolaj esetében egyaránt.

A holtankoljak.hu ügyvezetője, Bujdos Eszter szerint a korábbi készlethiány és a mostani magasabb árszint a több mint egy évig érvényben lévő ársapkának köszönhető.

Az ellátási problémák még nem teljesen hárultak el, a Mol továbbra is a benzinből csökkentett kapacitással tud üzemanyagot biztosítani, tehát a kínálati oldal sokkal gyengébb, mint a keresleti ilyen szempontból, az áremelkedés kicsit magyarázható ezzel a ténnyel is

– árulta el Bujdos Eszter az ATV-nek.

Aki megteheti, annak most érdemes Horvátországba átjárni tankolni, hiszen ott jóval olcsóbb jelenleg az üzemanyag, mint itthon.

Mindegy, merre indul, bárhol olcsóbban tankolhat a környező országokban

Horvátország hamarosan bevezeti az európai közös fizetőeszközt, és a benzinkutak oszlopain csak euróban tünteti fel az árakat.

Most 1,2 euró körül mozog egy liter benzin, ami forintra átszámítva körülbelül 510-520 forint. Ha egy határközeli autós átjön ide tankolni, akkor nagyjából 130-140 forinttal olcsóbban jut hozzá egy liter benzinhez.

Szlovéniában a legolcsóbb a benzin: jelenleg literenként 495 forintba kerül, míg a gázolajat 585 forintért adják literenként.

Romániába is megéri átugrani teletölteni a tankot, itt is sokat spórolhat egy hazai autós.

A szlovák határ mellett élők ennyire már nem szerencsések, de még itt is megéri átmenni a határ másik oldalára, ahol nagyjából 50 forinttal olcsóbb az üzemanyag.

Ausztriában a 95-ös benzin ára mindössze 1,3999 euró literenként, azaz 560 forint, ami szintén kevesebb, mint hazánkban.

Januárban tovább nőnek a különbségek a hazai és a környező országok között, ugyanis újabb üzemanyagár-emelésre számíthatunk.

(Borítókép:  Jure Makovec / AFP)

Rovatok