Index Vakbarát Hírportál

Melegrekorddal indult az év, több mint 30 éves csúcs dőlt meg

2023. január 1., vasárnap 16:28

Megdőlt a január 1-jei napi országos melegrekord: Sellyén 18,9 fokot mértek vasárnap – írta az előzetes adatok alapján az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán vasárnap.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat úgy fogalmazott, hogy a várakozásoknak megfelelően megdőlt vasárnap a napi országos melegrekord.

A délnyugat felől érkező, szubtrópusi eredetű légtömegben az ország naposabb tájain 12 és 19 fok között alakultak a maximumok. A Sellyén mért 18,9 fok bizonyult a legmagasabbnak, ez 1,4 fokkal több, mint az ezen a napon tavaly Főnyeden mért 17,5 fokos napi csúcs. Posztjukban hozzátették: a régi maximumhoz képest vasárnap nagyjából 15 mérőállomáson mértek magasabb hőmérsékletet.

A budapesti rekord végül nem dőlt meg: Ferihegyen 13,7 fokot mért az automata, ami 0,7 fokkal elmarad a tavalyi lágymányosi értéktől, a ferihegyi mérőtől nagyjából 8 kilométerre délre, Gyálon ugyanakkor 16,2 fokot regisztráltak.

A meteorológiai szolgálat jelezte: a január 2-ai napi országos rekord is „szinte garantálható”, az ugyanis mindössze 16,4 fok 1992-ből – foglalta össze az MTI.

Karácsonykor is ez volt

64 éves csúcs dőlt meg december 24-én Budapesten. Az Országos Meteorológiai Szolgálat akkori közlése szerint szombaton 13,1 fokot mértek Lágymányosnál, ami több tizeddel meghaladta az eddigi éllovas értéket. Ez az adat több tizedfokkal is meghaladta az eddigi csúcstartó, 1958-as rekordot. Akkor Istvánmezőn 12,5 fokot jegyeztek fel.

(Borítókép: Szánkópálya a budapesti Normafánál 2023. január 1-jén. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok