Index Vakbarát Hírportál

A kormány szerint 2023 a böjt éve lesz

2023. január 1., vasárnap 13:27

Nyilvánossá tette az előttünk álló négy évre vonatkozó előrejelzéseit a Pénzügyminisztérium. A tárca várakozásai szerint az idei év ígérkezik a legnehezebbnek, míg 2024-től lassan emelkedő pályára állhat a magyar gazdaság.

Szokásához híven a Pénzügyminisztérium az év utolsó munkanapján feltöltötte az előttünk álló évekre vonatkozó makrogazdasági és költségvetési előrejelzéseit. Az eddigiektől eltérő módon szöveges magyarázat helyett csak táblázatokba szedve adta közzé prognózisát a tárca – írja a Portfolio.

Az adatok alapján az export tarthatja 2023-ban a felszínen a magyar GDP-t, a kormány 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Ezt követően – bár a 2021-es 7,1 százalékos növekedést nem közelíti meg a honi gazdaság teljesítménye, de – gyorsulhat a GDP-emelkedés.

Infláció

Baljós adat, hogy 2023-ban még az előző évinél is magasabb lehet az éves infláció. A 2022-es 14,6 százalékos fogyasztóiárindex-emelkedést idén 15 százalékos követheti, ami gyakorlatilag megeszi az idénre előre jelzett 15,8 százalékos átlagos bruttó béremelkedést. Az infláció 2024-től állhat lassuló pályára,

Költségvetés

A következő négy évben a költségvetési hiányt is leszorítaná a kormányzat. A 2023-as hiánycélt 3,5-ről 3,9 százalékra módosították, 2024-től azonban már csökkenő pályára állhat.

Portfolio szerint a bevételi számokból arra lehet következtetni, hogy 2024-ben a kormány kivezeti az extraprofitadót.

A bevételi oldal a következőképpen alakulhat:

Ugyanez kiadási oldalon

Vagyis a kormány várakozása alapján az előttünk álló négy évben zárul az olló a bevételek és kiadások között.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok