Index Vakbarát Hírportál

Most már biztos: Horvátország nem épít kerítést a határon

2023. január 1., vasárnap 19:00

Horvátország csatlakozása az eurózónához és belépése a Schengen-övezetbe az ország kemény munkájának és elkötelezettségének bizonyítéka – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap a szlovén–horvát határ breganai átkelőhelyén, ahova Andrej Plenkovic horvát kormányfő, Natasa Pirc Musar szlovén elnök, az érintett országok külügyminiszterei, valamint Dubravka Suica európai bizottsági alelnök társaságában látogatott el a határellenőrzés megszűnése alkalmából.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta: Európa azon lesz, hogy megvédje a Schengen-övezetet, amely folyamatosan ki van téve próbatételeknek. A bizottság elnöke Zágrábnak címezve kifejtette: Schengen az elkötelezettség és a kölcsönös bizalom kérdése, „az övezeten belül egymásra vagyunk utalva, de tudjuk, hogy bízhatunk önökben, és számíthatunk önökre” – fogalmazott Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke kiemelte:

Az euró a világ második legfontosabb valutája és az egyik legfontosabb európai vívmány, amely erősebbé teszi az európai országokat a világban.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő hangsúlyozta: 2023. január 1-je olyan történelmi nap, amikor megvalósultak Horvátország stratégiai politikai céljai, szerinte Horvátország – amely egyedülálló abban, hogy ugyanazon a napon csatlakozott az euróövezethez és a Schengen-zónához – immár azon 15 európai ország közé tartozik, amely tagja ennek a két integrációs projektnek és a NATO-nak is.

Horvátország nem épít kerítést a határon, és tartja magát ehhez az elvhez.

A kormányfő hangsúlyozta: a rendőrség készen áll arra, hogy megvédje a több mint 1350 kilométer hosszú külső uniós, egyúttal schengeni határt.

„Európa az otthonunk”

A rendezvényen jelen lévő szlovén elnök örömének adott hangot Horvátország csatlakozási lépései miatt, hangsúlyozva: Európa és a nyugat-balkáni országok számára az integráció az egyetlen járható út. „Európa az otthonunk. Kötelességünk, hogy megvédjük és kényelmessé tegyük ezt az otthont” – mondta Natasa Pirc Musar.

A szlovén elnök kijelentette, hogy a történelem összekötni és elválasztani is képes az országokat, de ebben a térségben már túl sok volt az elválasztásból: „Üdvözlöm, hogy megint nincs határ Szlovénia és Horvátország között. Igazán nagyon örülök ennek” – jegyezte meg.

Emmanuel Macron francia elnök pedig azt írta a közleményében: e két lépés jól szimbolizálja az európai projekt vitalitását.

Önökkel együtt az euróövezet még erősebben tudja majd védeni polgárait és népszerűsíteni Európát a világban

– fogalmazott a francia elnök. Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a Twitteren köszöntötte Horvátország csatlakozását az eurózónához és a Schengen-övezethez. Gratulált a horvát miniszterelnöknek kormánya reformjaihoz és ahhoz, hogy ezek hozzásegítették Horvátországot az integrációhoz. Az Európai Parlament mindenkit szívesen lát, aki megfelel a csatlakozási feltételeknek – írta Metsola.

Az Európai Bizottság szintén a Twitteren köszöntötte Horvátországot, amely a 20. az eurót bevezető országok sorában. „Viszlát, kuna, üdv, euró!” – írta a testület, megjegyezve, a közös európai pénz megkönnyíti az utazást és az üzleti tevékenységet is Horvátországban, valamint megerősíti az ország makrogazdasági stabilitását és ellenálló képességét.

Nagyszerűnek nevezte a horvát csatlakozást Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője is, és gratulált Andrej Plenkovic kormányfőnek, valamint minden horvát állampolgárnak: „Egy erősebb Horvátország erősebb Európát jelent, és minden polgár érdekét” – írta közleményében, amit az MTI összegzett.

(Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Natasa Pirc Musar szlovén elnök és Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a Horvátország és Szlovénia közötti Bregana/Obrezje határátkelőnél 2023. január 1-jén. Fotó: Damir Sencar / AFP)

Rovatok