Index Vakbarát Hírportál

Újabb támogatásról döntött a kormány

2023. január 2., hétfő 19:27

A Miniszterelnökség hétfő esti közleménye szerint a kormány közel 44 milliárd forint értékben támogatja a 10 ezer lakos feletti városokat és fővárosi kerületeket.

A háború és a brüsszeli szankciók következményeként az energiaárak a sokszorosára emelkedtek. A kormány célja, hogy ebben a helyzetben is a legfontosabb közszolgáltatások működése fennmaradhasson, ezért a kormány – a korábbi 10 ezer lakos alatti településeknek adott kormányzati támogatás után – most a 10 ezer lakos feletti városok és fővárosi kerületek energiaáremelkedés miatti támogatásáról döntött közel 44 milliárd forint értékben – derült ki a Miniszterelnökség MTI-hez eljuttatott közleményéből.

A települések anyagi helyzete, energiabeszerzési szerződéseik, alapvető intézményeik fűtési, világítási rendszere jelentősen eltérő. A támogatásért cserébe mindenkitől takarékosságot kérünk, ezért az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségekről – fogalmaztak a közleményben.

A kommüniké szerint Balla György miniszteri biztos és Láng Zsolt kormánybiztos tárgyalt a városi, illetve fővárosi helyhatóságokkal a megnövekedett rezsiköltségeikhez nyújtandó állami hozzájárulásról. A biztosok mindenkivel egyeztettek, aki elfogadta meghívásukat az egyeztetésre.

Javaslatuk alapján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 138 városi és 17 kerületi önkormányzat részére közel 44 milliárd forint támogatásról döntött, a települések listája itt érhető el.

Íme néhány érdekesség a támogatásokról:

Változatlan marad a gáz és az áram ára is

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az Energiaügyi Minisztérium közleményben tájékoztatott, májusig az egyetemes szolgáltatásban nem emelkedik az áram és a gáz ára, így nem nőnek a lakossági felhasználók terhei.

Emellett a lakossági felhasználók januártól átlagfogyasztás alatt és felett is változatlan árakon juthatnak áramhoz és földgázhoz. A jövő évre elsőként megállapított tarifák április végéig maradnak érvényben. 

Hatósági áras tűzifaprogramot indított a kormány

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még egy tavaly őszi Kormányinfón jelentette be, hogy az energetikai nehézségek enyhítése érdekében a kormány tűzifa- és barnaszénprogramot is hirdet. 

Nagy István szeptember közepén számolt be a program elindulásáról. A döntéssel a lakosság maximált áron juthat tűzifához, amivel sok család a gázfűtést is kiválthatja. Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján.

A programban a hengeres tűzifa egységes, maximált, a forgalmi adót is tartalmazó ára fajtánként, erdei köbméterenként a következő:

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok