Index Vakbarát Hírportál

Elkezdte emelni a tétet a NATO, Putyin lehet a háttérben

2023. január 3., kedd 15:40

A védelmi kiadások mértékéről tárgyal a NATO-tagállamokkal Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a következő hónapokban.

Egyes tagországok tartani akarják, hogy a GDP két százalékát fordítják katonai fejlesztésekre – derült ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy megjelent interjújából, amelyet az MTI szemlézett. A főtitkár ugyanakkor nem nevezte meg az ennél ambiciózusabb célkitűzést szorgalmazó országokat az interjúban, azt azonban elárulta:

legkésőbb a NATO következő, július 11–12-re kitűzött vilniusi csúcstalálkozójáig megállapodásra akar jutni.

Úgy fogalmazott, hogy „ennek érdekében miniszteri szintű tárgyalásokat folytat majd NATO-országok fővárosaiban”. A jelenlegi célkitűzés szerint – amelyről 2014-ben állapodtak meg – a NATO-tagországoknak 2024-ig közelíteni kell védelmi kiadásaikat a bruttó nemzeti termékük (GDP) két százalékához.

Diplomáciai források szerint Lengyelország, Litvánia és Nagy-Britannia is a kiadások emelése mellett van az ukrajnai háborúra tekintettel. De több tagország, amely két százaléknál lényegesen kevesebbet költ védelmi kiadásokra – mint Németország, Kanada és Belgium –, úgy tűnik, ellenzi ezt a megközelítést.

Magyarországon teljesül a két százalék

Szalay-Bobrovniczky Kristóf év végén felhívta a figyelmet arra, hogy a vállaltnál egy évvel korábban, már a jövő évi költségvetésben is elérik Magyarország katonai kiadásai a NATO által elvárt GDP-arányos két százalékot: „Erre a Honvédelmi Alap is garanciát jelent. A 2023-as költségvetés biztosítja a forrásokat a Magyar Honvédség modernizációjának folytatásához” – fogalmazott, majd kiemelte:

A MAGYAR KORMÁNY, ÉVEKKEL MEGELŐZVE RÉGIÓS VERSENYTÁRSAIT FELISMERTE A HADERŐFEJLESZTÉS FONTOSSÁGÁT.

A miniszter szerint a Magyar Honvédség a jövőben sokkal nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a kutatás-fejlesztésre és innovációra. A nemzeti védelmi ipar újjáalakítása is nagyobb sebességi fokozatba kapcsol, amivel tovább erősíti Magyarország gazdaságát új munkahelyek létrehozásával. „A Honvédelmi Minisztérium 2023-ban – a NATO előírásainak megfelelően – a védelmi kiadások több mint 20 százalékát fejlesztésekre fordítja” – fogalmazott a miniszter, majd kiemelte: a magyar kormány továbbra is nemzetstratégiai célnak tekinti, hogy a változó világ kihívásainak megfelelő, ütőképes, komoly elrettentőerőt felmutatni képes hadsereget építsen.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2022. december 22-én. Fotó: Contributor / Getty Images)

Rovatok