Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott egy levél, Novák Katalin ezzel cáfolni tudja a vádakat

2023. január 3., kedd 09:35

Szlovákia az elmúlt harminc évben mindvégig Magyarország szövetségese és stratégiai partnere volt – fogalmaz Novák Katalin egy kiszivárgott levélben, amely cáfolja, hogy „diplomáciai bénázás” miatt nem ment volna el a Szlovák Köztársaság megalakulásának 30. évfordulóján rendezett ünnepségre.

Mint ismeretes, a Szlovák Köztársaság megalakulásának 30. évfordulóján rendezett ünnepségre meghívták Novák Katalin köztársasági elnököt Pozsonyba. Ugyanakkor a magyar köztársasági elnök hivatali elfoglaltságaira hivatkozva lemondta a megjelenését. Ezt követően először a Napunk című lap arról kezdett cikkezni, hogy ebben az esetben a magyar részről „diplomáciai baklövésről” lehet szó – ez a hír később végigsöpört a magyar médiában is.

Fontos kiemelni, hogy a Napunk is elismerte: Novák Katalin „január elsejei programjáról nincs nyilvános információ, így nem lehet tudni, mi miatt nem tudott eleget tenni Caputová meghívásának”. A cikk címe azonban az alábbi volt: „Rossz szándék nélküli diplomáciai bénázás lehetett, hogy Novák Katalin nem jött el Szlovákia 30. szülinapjának ünnepségére”.

Kedden a Magyar Nemzet birtokába került egy levél, amelyet a magyar köztársasági elnök küldött az eseménnyel kapcsolatban.

Szlovákia az elmúlt harminc évben mindvégig Magyarország szövetségese és stratégiai partnere volt, és mi, magyarok így is tekintünk önökre, északi szomszédunkra. Örömmel tölt el, hogy az elmúlt harminc évben országaink között rendkívül intenzív együttműködés valósult meg európai, regionális és bilaterális szinten egyaránt. A mostani nehéz helyzetben különösen fontosnak tartom azt, hogy vállvetve összefogjunk, hiszen a szomszédságunkban háború zajlik, és soha ennyi kihívással nem kellett még szembenéznünk

– írja Novák Katalin, hozzátéve, hogy a magyar államfő szívélyes kapcsolatot ápol szlovák hivatali partnerével. „Megelégedéssel emlékszem vissza szeptemberi pozsonyi találkozónkra és arra a konstruktív megbeszélésünkre, amelyen közös ügyeinket vettük sorra. Biztosíthatom az elnök asszonyt arról, hogy a jövőben is partnere leszek minden olyan kérdésben, mely előreviszi a két ország és a visegrádi négyek együttműködését” – olvasható a levélben.

V4 helyett K8 a kormányzati retorika

Korábban lapunknak nyilatkozott Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, aki a háborúval kapcsolatban kifejtette: „a V4-es együttműködés terhelt, mivel azok a pártok, amelyek ezt az együttműködési formát támogatják, a csoporton belül ellenzékben vannak”.

Szerinte a szövetséget nem kell lecserélni, de ezzel párhuzamosan nagy jövőt jósol a K8-as együttműködésnek is

– „a Kárpát-medence önálló gazdasági egység (ebbe nyolc ország tartozik bele: Magyarország, Szlovákia, Románia, Ukrajna, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria – a szerk.), amelynek ki kell aknáznia a lehetőségeit” – mondta Orbán Balázs, aki szerint használni kell azt a természetes keretrendszert, amelyet a Kárpát-medence teremt, majd 2022-ben több nemzetgazdasági területen is felvetődött, hogy ez a szövetség felválthatja a V4-et.

(Borítókép: Novák Katalin. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok