Index Vakbarát Hírportál

Pár héten belül nagyot drágulhat az üzemanyag Magyarországon

2023. január 3., kedd 20:35

Még soha nem került annyiba az üzemanyag Magyarországon, mint amennyit január negyedikétől kell fizetniük az autósoknak a benzinkutakon. A benzin ára 10 forinttal emelkedik, így az átlagára literenként eléri a 652 forintot, míg a gázolajért 4 forinttal többet, literenként 720 forintot kérnek. A GKI szerint ez a tendencia heteken belül több mint 700 forintos benzinárhoz vezethet.

Majdnem egy hónapja vezette ki a kormány a benzinárstopot, azóta nincs megállás az üzemanyagárak emelkedésében. Mint megírtuk, január 4-étől a benzin literenkénti átlagára 10 forinttal emelkedve 652 forint lesz, míg a gázolajért 4 forinttal többet, 720 forintot kell fizetnünk literenként.

A szomszédos országokban azonban már így is jóval olcsóbban kapható az üzemanyag, mint Magyarországon. Míg Szlovéniában átlagosan a harmadával, Romániában és Horvátországban az ötödével, még Ausztriában is a tizedével kevesebbet kérnek azért, mint amennyit a magyarok fizetnek az üzemanyagért.

Déli szomszédainknál, Szlovéniában és Horvátországban 50-70 vagy akár 90 forinttal is kevesebbe kerülhet egy liter üzemanyaga a hazai árakhoz képest

– nyilatkozta Bujdos Eszter, a Holtankoljak ügyvezetője az RTL Híradójának.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint az Oroszország elleni szankciók miatt az egy évvel ezelőtti szintre csökkent az olaj világpiaci ára, a forint azonban 15 százalékkal gyengébb a dollárhoz képest, mint tavaly ilyenkor, tehát részben ez okozhatja, hogy Magyarországon sokkal drágább az üzemanyag, mint máshol.

Molnár László, a GKI vezérigazgatója elmondta, hogy emellett az állami adóztatás mértéke is nagyban befolyásolja az üzemanyag drágaságát. Úgy véli, az olaj iránti kereslet élénkülhet a világpiacon, ezért heteken belül 700 forintnál is többe kerülhet az üzemanyag.

Várhatóan visszatérünk a korábbi időszak 700 forint fölötti üzemanyagáraihoz. Sőt, a rosszabbik verzió esetén, ha a forint újra elkezd gyengülni a dollárhoz vagy az euróhoz képest, akkor ennél jóval nagyobb mértékű áremelés is elképzelhető

– magyarázta a Híradónak a GKI vezérigazgatója.

(Borítókép:  Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok