Index Vakbarát Hírportál

Energiaválság: Macron lassan fellélegezhet?

2023. január 5., csütörtök 07:07

Elhárult az áramkimaradások veszélye Franciaországban, miután újabb atomreaktorok álltak üzembe a karbantartási munkák végeztével, és az időjárás is kedvező – mondta szerdán Olivier Véran kormányszóvivő.

A lakossági energiaellátás 70, a vállatokénak pedig 55-60 százalékát biztosító 56 atomreaktor közül immár 42 üzemel. A francia kormányszóvivő a kormányülést követő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: „Az áramkimaradás veszélye ezen a télen elhárulni látszik, köszönhetően annak, hogy atomerőműveink működése fokozatosan újraindult, valamint az időjárási viszonyoknak is. Az energiatakarékosság terén kellő erőfeszítést tett az állam, a vállalatok és minden francia.” Hozzátette:

Ez tehát egy igazán megnyugtató hír, de nem tántoríthat el minket a célunktól, amely továbbra is az energiatakarékosság.

Emmanuelle Wargon, az energiaszabályozásért felelős bizottság elnöke december végén jelezte, hogy január közepe előtt semmiképpen nem kell számítani tervezett és előre bejelentett áramkimaradásokra. Úgy véli, hogy „a franciák tényleg meghallották” a felhívást az energiatakarékosságra.

AZ ELMÚLT NÉGY HÓNAPBAN A fogyasztás kilenc százalékkal csökkent.

A franciák energiamegtakarítása a két ünnep között is folytatódott, de az elektromos hálózat működtetéséért felelős állami szerv, az RTE szerint még nem érte el a célul kitűzött, jelképes tíz százalékot. Olivier Véran szerdán megerősítette, hogy a fogyasztáscsökkenés globális és hosszú távú célja Franciaországnak, nemcsak az energiaárak emelkedése miatt, hanem a klíma és az emberiség védelme érdekében is.

Régi csúcsok dőltek meg 

Franciaország az elmúlt 42 évben tavaly először áramimportra szorult, a tervezett karbantartási munkálatok elhúzódása és a hosszabb ideig tartó javításokat igénylő korróziós problémák miatt a termelés alacsony szintre süllyedt. Január végéig várhatóan 46 reaktor fog működni.

Az esetleges téli áramhiányok kezelésére december elején szimulációs gyakorlatot is szerveztek az energetikai hatóságok. A francia kormány októberben egy több évre szóló energiatakarékossági programot mutatott be.

Az a cél, hogy néhány nagyon egyszerű mechanizmussal sikerüljön közösen a hétköznapi fogyasztást tíz százalékkal csökkenteni

– fogalmazott akkor Emmanuel Macron államfő. A francia kormány által meghirdetett legfőbb intézkedések lényege, hogy kevesebb fűtésre és világításra, valamint a pazarlás elkerülésére ösztönzik – mindenekelőtt a fogyasztás csúcsidőszakaiban – a lakosságot. 

Ismét az otthoni munkavégzést helyezik előtérbe a közigazgatásban, amihez 15 százalékkal növeli a rezsiköltségek fedezésére a munkavállalóknak folyósított napidíjat a kormány, és anyagi támogatást nyújt az autómegosztáshoz is.

(Borítókép: Stephane Mahe / Reuters)

Rovatok