Index Vakbarát Hírportál

Meglepő adatokat tett közzé a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

2023. január 5., csütörtök 10:00

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a magyar háztartások rezsiköltségei 2022 utolsó hónapjában is a legkedvezőbbek voltak Európában – derült ki a MEKH friss kutatásából.

Az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálat szerint tavaly decemberben több európai fővárosban nőttek a háztartásokat terhelő energiaköltségek: a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Helsinkiben 23, Madridban 20, Stockholmban 18 százalékkal emelkedett novemberhez képest.

A földgáz lakossági ára Stockholmban 31, Szófiában 13, Athénban pedig 10 százalékkal nőtt egy hónap alatt.

Ezzel szemben a magyar fogyasztók villamosenergia-költségei 2022 decemberében nem emelkedtek.

A MEKH kutatása szerint a háztartások a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás esetén a második legolcsóbb árat fizették a villamos energiáért. Akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,40 eurócent/kWh áron juthattak villamos energiához – ez szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

Európában a második

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz decemberben Magyarországon volt a legolcsóbb, az átlagfogyasztás esetén 2,48 eurócent/kWh. Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,04 eurócent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

A kutatás végén a MEKH leszögezi, hogy nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. Az alapfelmérést az Energie-Control Austria és a MEKH által megbízott cég, a finn VaasaETT végezte.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)

Rovatok