Index Vakbarát Hírportál

Nem várt fordulat az élelmiszeráraknál

2023. január 9., hétfő 21:27

Az elmúlt hónapban alig akadt olyan élelmiszer, amely ne drágult volna, viszont előfordultak olyanok, melyek ára stagnált, sőt olyan is volt, mely ára lecsökkent. A legnagyobb drágulást a tejtermékeknél tapasztaltuk: a trappista sajt ára egyetlen hónap alatt 18,7 százalékkal megugrott.

A Napi.hu szerint decemberben nem volt nagyobb az éves szintre számított infláció az élelmiszerek esetében, mint novemberben, a drágulás az előző év azonos időszakához képest mindkét hónapban kerekítve 49 százalék volt. Stagnálás csak kevés termékre volt jellemző, ugyanakkor 

a narancs ára egyetlen hónap alatt 27, a fehérrépáé 23 százalékkal esett vissza, a paprika és a sárgarépa 7-6 százalékkal lett olcsóbb.

Mint arról beszámoltunk, az átlagos drágulást a trappista sajt vezeti, ennek az ára egyetlen hónap alatt 18,7 százalékkal ment fel. Szembetűnővé vált azonban, hogy a december a tejtermékeknél hozott erős inflációt. Az árstopos 2,8-as UHT-tejjel már csak azért sem érdemes komolyan foglalkozni, mert alig lehet fellelni a boltokban. A kormány rendelettel ígéri, hogy ezt megváltoztatja azáltal, hogy a kereskedőket kötelezi, kétszer többet tartsanak az árstop alá eső termékekből.

Az 1,5-ös UHT-tej december végén átlagosan 380 forintba, a 2,8-as ESL tej 433 forintba, az 1,5-ös ESL tej pedig 395 forintba került. Emellett a 20 százalékos zsírtartalmú tejföl 12 százalékkal került többe, de a joghurt, a túró és a 1,5 százalékos tej ára is 10 százalékkal nőtt. 

Mindeközben egyes árstopos termékeket egyre nehezebben lehet elérni a boltokban, és nemrég már egy interaktív térképet is létrehoztak azért, hogy le lehessen vadászni ezeket.

(Borítókép: Bodnár Boglárka / MTI)

Rovatok