Index Vakbarát Hírportál

Van jó oldala is, hogy ennyire enyhe a tél

2023. január 9., hétfő 10:37

Tavaly októberben nőtt a hazai primerenergia-termelés és az energiahordozók importja is, míg a felhasználás csökkent. A földgáz belföldi felhasználása 2008 óta a legalacsonyabb október havi érték. A megelőző évektől eltérően tavaly október hónapban tovább folytatódott a tárolói földgázkészletek növekedése, így a hónap végére 11,1 százalékkal haladta meg az előző évi szintet – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2022. október havi energiastatisztikai riportjában.

Az országos primerenergia-termelés 2022. október hónapban 37,94 petajoule volt, amely 2,08 petajoule-lal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az energiahordozók importja októberben 77,97 petajoule volt, amely 23,4 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos hónapjában.

Ennek oka elsősorban a földgáz jelentős importnövekedése, amely 150,4 százalékkal emelkedett.

Ezzel szemben a szénimport 3,3 százalékkal, a kőolaj és kőolajtermék import 28,0 százalékkal, a villamos energia behozatala 4,6 százalékkal és az egyéb nem megújulók importja 16,7 százalékkal esett vissza az előző évihez képest.

Tovább növekedett a földgáztározó készletek növekedése

Az országos primerenergia-felhasználás 79,91 petajoule volt, amely 17 petajoule-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A megújuló energiaforrásokból származó felhasználás 0,34 petajoule-lal emelkedett, míg a fosszilis energiahordozók felhasználása 17,07 petajoule-lal csökkent az előző évihez képest. A földgáz belföldi felhasználása a tárgyhónapban 19 173 terajoule volt  2008 óta a legalacsonyabb október havi érték , ami részben a magas energiaárak miatti keresletcsökkenéssel, részben pedig az enyhébb időjárás következtében felmerülő alacsonyabb fűtési igénnyel áll összefüggésben.

Október hónapban a megelőző évektől eltérően tovább folytatódott a tárolói földgáz készlet növekedése. A hazai tárolók mobil zárókészletszintje 11,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjában mért értéket. A földgáztárolók töltöttségi szintje a hónap végén 85,2 százalékos volt.

Emelkedett a nukleáris eredetű villamosenergia-termelés

2022 októberében a bruttó villamosenergia-termelés 3110 gigawattóra volt, amely 2,3 százalékkal magasabb az előző évinél. A hazai összes villamosenergia-felhasználás 3794 gigawattóra volt, amely 7,1 százalékkal alacsonyabb a megelőző év azonos időszakához képest.

A megújuló forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 5,6 százalékkal, a nukleáris eredetű 8,3 százalékkal emelkedett, míg a fosszilis alapú 6,3 százalékkal, az egyéb forrásból származó pedig 13,1 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A földgázból termelt villamos energia mennyisége 18,6 százalékkal esett vissza, míg a szén és széntermékekből termelt – elsősorban a lignitalapú villamosenergia-termelés javuló rendelkezésre állása következtében – 31,2 százalékkal emelkedett az előző évihez képest.

A napelemmel termelt villamos energia mennyisége 14,6 százalékkal nőtt, míg a szélerőművek termelése 41,9 százalékkal esett vissza. A vízből és a biomasszaforrásból termelt energia mennyisége nőtt, míg a biogáz és a megújuló kommunális hulladékból származó termelt mennyiség csökkent.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi rendszerességgel publikál adatokat a hazai szén- és kőolajtermékekről, valamint a villamosenergia- és földgázellátásról. Az energiatermelésre, készletekre, ellátásra vonatkozó havi adatok és a primer mérleg a tárgyhónapot követő 65. napon érhetők el. A MEKH a hivatalos statisztikai adatokat az Eurostathoz igazodva az előre meghatározott és kihirdetett tájékoztatási terv és publikációs naptár alapján teszi közzé honlapján.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)

Rovatok