Index Vakbarát Hírportál

Ezt megérezte a pénztárcánk is: brutálisan drágult az import

2023. január 9., hétfő 09:07

Beérkeztek a KSH külkereskedelmi termékforgalmi adatai, mely szerint 2022 novemberében az import euróban számított értéke 29 százalékkal ugrott meg, míg az export 18 százalékkal volt nagyobb az előző év azonos időszakinál.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,2 milliárd euróval romlott. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 5,0, az importoldalon 7,3 százalékkal nőtt – derült ki a KSH friss külkereskedelmi termékforgalmi adataiból.

A tavalyi év novemberében a kivitel értéke 13 milliárd 132 millió eurót (5364 milliárd forintot), a behozatalé 14 milliárd 415 millió eurót (5900 milliárd forintot) tett ki.

A termék-külkereskedelmi hiány 1,3 milliárd euró (536 milliárd forint) volt.

A kivitel 78, a behozatal 63 százalékát az EU tagállamaival (EU27 2020) bonyolítottuk le.

2022. novemberben az egy évvel korábbihoz képest az export euróban számított értéke 18, az importé 29 százalékkal nőtt.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban rávilágított, hogy a háború és a szankciók teljes egészében felforgatták a gazdaságot, veszélyeztetik az elért eredményeket. A szankciók az egekbe lökték az energiaárakat, a beszerzési árakat és az inflációt is, amely soha nem látott kihívás elé állított minden gazdasági szereplőt.

A gazdaságfejlesztési miniszter megállapításait megerősíti Dr. Regős Gábor, a Makronóm Intézet makroelemzési vezetője is is, aki szerint 2022-ben összességében az energiaárak elszabadulása miatt jelentős deficit alakult ki a külkereskedelmi termékforgalomban és így a fizetési mérlegben.

2023 elején a gázárak érdemi csökkenésnek indultak, bár a koronavírus előtti szintnek még így is a többszörösét teszik ki. Az alacsonyabb gázárak segítik az egyensúly helyreállását, ám ehhez szükséges az export fokozódása is. Összességében 2023-ban a hiány várhatóan a 2022-es értéknél kisebb lehet – értékelte az adatokat az Indexnek az elemző.  

Még a randizási szokásainkat is átírta az infláció: a növekvő árak miatt már sokkal inkább a parkba mennek el ismerkedni a felek, mintsem egy puccos étterembe vagy bárba  – mutatta ki egy friss felmérés. Az infláció, korábban pedig a járvány arra késztette az egyedülállókat, hogy megfizethetőbb, hétköznapibb programot keressenek az első randevúra.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok