Index Vakbarát Hírportál

Gombamód bukkannak fel az eladó ingatlanok, de vevő sehol

2023. január 9., hétfő 14:19

Az év első hetében több mint 18 százalékkal több eladó lakóingatlan várt gazdára, mint egy évvel korábban. A kereslet azonban 40 százalékkal mérséklődött – világított rá elemzésében az ingatlan.com.

Felemásan rajtolt idén a lakáspiac a múlt év második felében egyre erősödő trendeknek megfelelően: a kínálat bővülésével párhuzamosan a kereslet visszafogottabb lett – áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében, amely 2023 első hetében vizsgálta a piaci helyzetet. 

Budapestet egyszázalékos kínálatbővülés jellemezte. Az eladó házak száma nyolc százalékkal nőtt, míg a lakásoké egy százalékkal csökkent. 

A fővárosi agglomerációban, vagyis Pest vármegyében 21 százalékkal nőtt a kínálat az előző év elejéhez képest. A vármegyeszékhelyeken 35 százalékkal, a kisebb településeken pedig 26 százalékkal több lakásból és házból válogathatnak a vevők, mint 2022 januárjában.

Jóval több eladó ingatlan a piacon

Az év elején kirajzolódó tendenciák alapján idén kevesebb adásvételre kerülhet sor, az árak pedig változatosan alakulhatnak. 

2023 első hetében országosan több mint 18 százalékkal több eladó lakásból és házból válogathattak a vevők, mint egy évvel korábban. Ezzel párhuzamosan a kereslet 40 százalékkal csökkent

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Hozzátette, hogy az elmúlt pár évben a január eleji aktivitás jól tükrözte az egész éves forgalmat, így 2023-ban a lakásadásvételek számának csökkenésére és hektikusan alakuló árakra lehet számítani.

Az ingatlan.com szakértője megemlítette, hogy 2018-ban közel 164 ezer új és használt lakóingatlan talált gazdára, egy évvel később 157 ezer, 2020-ban 134 ezer, 2021-ben pedig majdnem 161 ezer. Tavaly az előzetes becslések alapján 130 ezer körül alakult az adásvételek száma.

Házak, lakások, települések

Az ingatlan.com elemzéséből az is kiderül, hogy az év első hetében Budapesten egy százalékkal bővült a kínálat. Ez a növekedés elsősorban a családi, iker- és sorházaknak köszönhető, amelyekből nyolc százalékkal több volt a piacon, mint 2022 elején. Közben a fővárosi lakások kínálata minimális mértékben, egy százalékkal csökkent. Balogh László szerint ez részben magyarázható azzal, hogy a kisebb alapterületű lakások iránt megmaradt a kereslet. A nagyvárosi garzonlakások forgalma tehát 2023-ban továbbra is élénk maradhat. 

A vármegyeszékhelyeken 35 százalékkal nőtt az eladásra váró lakóingatlanok száma a múlt év első hetéhez képest. A házak kínálata 21 százalékkal, a lakásoké 47 százalékkal bővült. A kisebb településeken negyedével lett nagyobb a kínálat. A kisebb városokban és községekben 28 százalékkal nőtt az eladó házak kínálata, a lakásoké pedig 21 százalékkal emelkedett az előző év elejéhez képest.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok