Index Vakbarát Hírportál

A 4iG és az állam megvásárolja a Vodafone Magyarországot

2023. január 9., hétfő 08:17 | aznap frissítve

Sikeresen zárul a magyar távközlés történetének egyik legjelentősebb tranzakciója. A 4iG Nyrt. leányvállalata az Antenna Hungária Zrt., a Magyar Állam képviseletében a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., valamint a Vodafone Europe BV aláírták az adásvételi szerződést a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. (Vodafone Magyarország) 100 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról – derült ki a 4iG lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

A 660 milliárd forint értékű tranzakcióval az Antenna Hungária 51 százalékos, míg a Magyar Állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 49 százalékos közvetett tulajdont szerez a Vodafone Europe BV-től a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban. Ez a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlása. A Vodafone Magyarország átvilágítása lezajlott, a pénzügyi zárásra várhatóan 2023. január 31-én kerül sor. A finanszírozás előkészítésében és szervezésében, valamint pénzügyi tanácsadóként a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a J.P. Morgan SE segítette a 4iG-t. A társaság átvilágításában, illetve a tranzakció jogi, értékelési, műszaki kereteinek előkészítésében és kidolgozásában olyan nemzetközi tanácsadók vettek részt, mint a CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang, az EY Magyarország, a Deloitte, az Omnitele, valamint a globális stratégiai szaktanácsadó Arthur D. Little.

A Vodafone Magyarország megvásárlása új fejezetet nyit a hazai telekommunikációs piacon. Csaknem harminc év után az első olyan infokommunikációs vállalatcsoport jön létre, amely magyar többségi tulajdonú konvergens szolgáltatóként működhet. A magyar állam és a 4iG stratégiai együttműködése a tranzakcióban a piac átalakulása mellett a versenyképesség javulását és a gazdaság digitális transzformációjának gyorsulását is eredményezheti

– mondta Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke.

A 4iG Csoport

A budapesti központtal működő, magyar többségi tulajdonosi hátterű 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió távközlési és informatikai piacának meghatározó cégcsoportja, a tudásalapú, digitális gazdaság egyik vezető vállalata. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett tőkepiaci társaság friss és innovatív szemlélete, valamint magyarországi piacvezető informatikai rendszerintegrátor pozíciója a régió digitális átalakulásának vezető lakossági és üzleti szolgáltatójává emeli a cégcsoportot.

A 4iG dinamikus expanziós stratégiának köszönhetően kulcsszereplővé erősödött Magyarországon és a nyugat-balkáni térség távközlési piacain. A telekommunikációs, valamint informatikai piac változásainak és igényeinek megfelelve a vállalatcsoport folyamatosan bővíti szolgáltatásait, szakemberállományát és portfólióját. A 4iG Csoport alkalmazottjainak száma jelenleg megközelíti a 6 ezer főt.

Megszokott minőség

Az üggyel kapcsolatban a Vodafone Magyarország szerkesztőségünkhöz eljuttatott állásfoglalásában az alábbiakat közölte:

A Vodafone Magyarország a tranzakcióval kapcsolatosan nem közölhet további információt.

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a Vodafone Magyarország üzletmenete zavartalan és folyamatos, szolgáltatásai teljes mértékben és a megszokott magas minőségben folyamatosan működnek. A szolgáltató továbbra is elkötelezett a kiváló ügyfélélmény és Magyarország digitális fejlesztése mellett.

A „nemzeti bajnok”

„A háború és a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben sem szabad lemondanunk arról, hogy Magyarország versenyképessége, önállósága tovább erősödjön. A kormány kiemelt célja, hogy a bankszektor, az energiaszektort és a médiaszektort követően többségi nemzeti tulajdon alakuljon ki többek közt olyan nemzetstratégiai jelentőségű ágazatokban is, mint a biztosítási szektor és a távközlés. Ezt szolgálja a Vodafone Magyarország tulajdonrészének megvásárlása, amely tovább erősíti hazánk szuverenitását” – fogalmazott közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Az akvizíció révén a hazai távközlési szektorban egy olyan magyar tulajdonú, piacvezető, „nemzeti bajnok” szerepet betöltő vállalatcsoport jön létre, amely a 21. századi digitális kihívásoknak is megfelelve hozzájárulhat az ország versenyképességének javításához, és amely kimagasló, minőségi szolgáltatást nyújthat a lakossági és vállalati ügyfelek számára. A tranzakció egyúttal hozzájárul a piaci verseny erősödéséhez, a költségek csökkenéséhez, a szolgáltatási színvonal további erősödéséhez, ezáltal további előnyöket biztosítva az ügyfelek részére – tartalmazza a közlemény.

A tájékoztatás szerint a Vodafone Magyarország a hazai telekommunikációs piac második legnagyobb szereplője, több mint 3,8 millió lakossági és üzleti előfizetőnek nyújt mobil-, tv-, szélessávúinternet- és vezetékestelefon-szolgáltatásokat, továbbá a vállalat több mint 3 ezer munkavállalót foglalkoztat.

A hamarosan lezáruló befektetés révén a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. – az állam nevében – a pénzügyi szektor mellett újabb nemzetgazdasági szempontból stratégiai fontosságú ágazatban, a távközlési szektorban szerez fontos részesedést 

–  közölte a gazdaságfejlesztési miniszter.

Tavaly augusztus végén robbant a hír, hogy a magyar állam, valamint az állami szárnyak alatt gründolt, a hazai informatikai piac egyik meghatározó vállalatcsoportjának számító 4iG megvásárolná a Vodafone Magyarország 100 százalékát. 

Még augusztus végén Jászai Gellért, a cégcsoport elnök-vezérigazgatója az Indexnek exkluzív interjút adott, amelyben többek között elmondta, hogy nem az állam kereste meg a 4iG-t a Vodafone Magyarország megvásárlásának ötletével, hanem éppen fordítva történt. A vele készített teljes interjút ide kattintva tudja elolvasni.

Miért fontos a kormánynak a Vodafone bekebelezése?

E mögött egyrészt a Magyar Telekom hazai telekommunikációs piacon való egyeduralkodásának megtörése húzódhat. A telekommunikációs szektorban való magyar térnyerés állhat a 4iG megjelenése és rohamtempóban való feltőkésítése által annak igencsak fajsúlyos piaci szereplővé tétele mögött. A vállalat olyan akvizíciókat hajtott végre az elmúlt időszakban, mint a Digi, az Antenna Hungária és az Invitech bekebelezése.

EBBEN A PORTFÓLIÓBAN LEHET A VODAFONE A „KAPITÁNY”, A „HAJÓ PEDIG LEHET MÁR ANNYIRA FELSZERELT”, HOGY ÉRDEMI VERSENYT GENERÁLJON A TÁVKÖZLÉSI PIACON.

Ugyanakkor mindez még hosszú éveket vehet igénybe.

Amit a Vodafone Magyarország Zrt.-ről tudni lehet

A Vodafone Magyarország digitális infrastruktúrája az egyik legfejlettebb a hazai vezetékes hang- és internet-, kábeltévé- és mobilszolgáltatók között. A társaság üzleti megoldásai széles körű digitalizációs szolgáltatásokat biztosítanak a nagyvállalati és kormányzati szféra számára az adathálózati megoldások, a virtuális adatközpontok és az IoT-technológiák területén. A Vodafone Magyarországon elsőként nyújtott 5G-szolgáltatást előfizetőinek, a társaság új generációs mobilszolgáltatása Budapest és a balatoni régió mellett a több száz bázisállomása segítségével országszerte is folyamatosan bővül.

Az előfizetés-részesedés arányában a Vodafone a magyar piac abszolút második legnagyobb szereplője: több mint 3,8 millió lakossági és üzleti előfizetőt szolgál ki (mobil 3 millió, vezetékes szolgáltatások 800 ezer), amely által több mint 5 millió bevételt biztosító előfizetéssel (RGU – Revenue Generating Unit, 3 millió mobil, 700 ezer televízió, 700 ezer szélessávú internet, 600 ezer vezetékes hang) rendelkezett 2022 júliusában. A 2021–2022-es üzleti évben a Vodafone Magyarország IFRS szerinti árbevétele 278 milliárd forint volt, EBITDA-ja pedig meghaladta a 93 milliárd forintot. A vállalat munkavállalóinak létszáma több mint 3 ezer fő.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok