Index Vakbarát Hírportál

A kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a Vodafone felvásárlását

2023. január 10., kedd 09:45

Orbán Viktor miniszterelnök által ellenjegyzett rendeletben minősítették nemzetstratégiai jelentőségűnek a Vodafone Magyarország felvásárlását. A Gazdasági Versenyhivatal (GHV) így nem vizsgálhatja az akvizíciót.

Ahogy azt sejteni lehetett, a kormány „nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak” minősítette a Vodafone felvásárlását, az erről szóló rendelet hétfő este jelent meg a Magyar Közlöny legfrissebb számában.

A Kormány a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 24/A. §-a alapján az „ANTENNA HUNGÁRIA” Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zártkörűen Működő Részvénytársaságnak a Vodafone Magyarország Távközlési Zártkörűen Működő Részvénytársaság vállalkozás feletti közvetlen egyedüli irányításszerzését – Magyarország telekommunikációs ellátásbiztonsága érdekében – közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősíti

– szól az Orbán Viktor miniszterelnök által ellenjegyzett rendelet.

Ahogy azt az Index is megírta, a magyar állam, valamint a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária (AH) 49:51 arányban felvásárolta a Vodafone Magyarország 100 százalékát. Az akvizíció 715 milliárd forintból valósul meg, amelyre az AH – állami kezességvállalás mellett – 170 milliárd forintos hitelkerethez jutott a Magyar Fejlesztési Bank jóvoltából.

Kivették a versenyjogi vizsgálat élét

Tekintettel arra, hogy nagymértékű állami szerepvállalásról van szó, a Gazdasági Versenyhivatal minden bizonnyal versenyjogi vizsgálatot folytatott volna annak kapcsán, hogy a felvásárlásnak van-e piactorzító hatása. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter már tavaly augusztusban, a felvásárlásról szóló bejelentéskor azt mondta, hogy „a tranzakció közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíthető, ebből adódóan indítványozza a kormány erre vonatkozó döntését”.

Ez pedig végül rendeleti formát öltött, ezzel pedig elvették a tranzakció versenyhivatali vizsgálatának élét.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok