Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas csalásra derített fényt a NAV

2023. január 10., kedd 17:33

Csaknem tízmillió forintos adófizetési kötelezettséget állapított meg az adóhatóság egy vállalkozásnál, amely szinte kizárólag ötszázalékos áfatartalmú nyugtát adott vásárlóinak a 27 százalékos helyett.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kockázatelemzői folyamatosan ellenőrzik az online pénztárgépek és az online számlarendszer adatait, így bukkantak arra a kistelepülésen működő vállalkozásra, amelytől a beérkező számlaadatok nem mutattak sem beruházást, sem eszközbeszerzést, ennek ellenére a beadott bevallásban kimagasló volt a visszaigényelt adó összege – értesült az MTI.

Az online pénztárgép adatai, valamint a az adóbevallás azt mutatta, hogy az eladások között nagy volt az ötszázalékos adókulccsal számolt termékértékesítés, és a NAV-ellenőrök a próbavásárláskor szintén ötszázalékos áfatartalmú nyugtát kaptak – írták.

A magánakcióval az adózó csaknem tízmillió forint adókülönbözetet halmozott fel, azonban nem várta meg az ellenőrzés kiterjesztését, azonnali önrevízióval javította hibás bevallásait. Az adómértékek használatát minden esetben szigorú jogszabályok rögzítik, amelyet nem lehet önkényesen meghatározni – hívta fel a figyelmet a NAV.

Rovatok