Index Vakbarát Hírportál

Döntött Nagy Márton: bővítik a támogatásban részesülő vállalkozások körét

2023. január 10., kedd 09:51

Kiterjesztik a a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programot. Mostantól a turisztikai ágazat is igénybe veheti.

Ahogy arról korábban beszámoltunk a kormány 2022. október 1-jével elindította a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programot, amelyben 2022-ben 100 milliárd, 2023-ban pedig 120 milliárd forintos keretösszeggel támogatja a vállalkozások működési költségnövekedésének finanszírozását, illetve energiahatékonysági beruházásait.

Ennek keretében vissza nem térítendő közvetlen támogatást lehet igénybe venni 2022 utolsó három hónapjára vonatkozóan az energiaköltség-növekmény 50 százaléka erejéig.

Továbbá lehetőség van energiahatékonysági beruházás hitellel érintett részéhez az önerőt kiegészítő, legfeljebb 15 százalékos vissza nem térítendő támogatás igénybevételére is.

Jönnek az újabb intézkedések

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium keddi közleménye értelmében döntöttek ennek a programnak a könnyítéséről, így mára már azon vállalkozások is jelentkezhetnek támogatásért, amelyek energiaköltségei az árbevétel 2 százalékát érik el – a korábbi 3 százalékos feltétel helyett. Nagy Márton minisztériuma szerint ez a lehetőség a korábbi 9 ezer helyett 16 ezerre növelte azoknak a kkv-knak a számát, amelyek kérhetik a támogatást. A minisztérium a kiadott közleményben további két intézkedést is ismertetett:

  1. A kormány újabb három hónappal hosszabbítja meg a támogatási időszakot, így már 2023 első három hónapjára, azaz az új áramévben is igénybe lehet venni az energiaköltség-növekményre vonatkozó támogatást.
  2. Emellett arról is döntöttek, hogy kiterjesztik a programot a turisztikai ágazatra. Ennek értelmében a magas energiaintenzitású szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatokban érintett kkv-k is jogosulttá válnak a támogatásra.

A minisztérium számítása szerint ezzel további húszezer kkv előtt nyílik meg a lehetőség, hogy 2023 első három hónapjára vonatkozóan az energiaköltség-növekményük ötven százalékát kompenzálja az állam, illetve támogassa energiahatékonysági beruházásaikat.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a közleményét úgy zárja, hogy „összességében tehát már több mint 36 ezer kkv előtt áll nyitva a lehetőség a jelentkezésre. A Kormány minden érintett vállalkozást arra biztat, hogy mielőbb regisztráljon az energiatamogatas2022 portálon.”

(Borítókép: Nagy Márton. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok