Index Vakbarát Hírportál

Rekordot döntöttünk a SZÉP-kártyás fizetéssel

2023. január 11., szerda 12:02

Az elmúlt év meghatározó volt a SZÉP-kártya történetében. Az alszámlák közötti átjárhatóság mellett az élelmiszer-vásárlási lehetőség bevezetése rendkívül megdobta a juttatás népszerűségét: tavaly a K&H SZÉP-kártya-forgalma meghaladta a 28 milliárd forintot, ami minden eddigi eredményt túlszárnyal.

Rekordot döntöttek tavaly a K&H SZÉP-kártyás fizetések: a 2021-es 27,7 milliárd forintos forgalom 2022-ben további fél milliárd forinttal növekedett, így megközelítette a 28,2 milliárd forintot – közölte a bank.

Ebben a négy hónapos élelmiszer-vásárlási lehetőség, az alszámlák közötti átjárhatóság, valamint az elfogadóhelyek és a kártyabirtokosok számának folyamatos bővülése is szerepet játszott.

A K&H SZÉP-kártya-elfogadóhelyek száma országosan meghaladja a 39 ezret, a főkártyabirtokosok száma pedig átlépte a 276 ezer főt.

A legtöbbet vendéglátásra költöttünk

Bár az alszámlák csak idén január elejétől szűntek meg hivatalosan, a 2021. április 25-től érvényes, alszámlák közötti átjárhatóság miatt gyakorlatilag már az elmúlt évben is így használtuk a juttatást.

Ennek ellenére a vendéglátás alszámláról történt a legtöbb költés (60,4 százalék),

míg a szállás alszámláról a felhasználás 30,3 százaléka, a szabadidő alszámláról pedig 9,3 százaléka.

A jövőben technikailag sem lesznek alszámlák, ami még kényelmesebbé teszi a kártyabirtokosok számára az egyenlegük felhasználását, ugyanis már nem kell arról nyilatkozni, hogy a juttatási keretet milyen arányban szeretnék megosztani a három alszámla között.

A keretösszegek felhasználásának ösztönzése miatt a kormány bevezetett egy egyszeri díjat, amely a 2022. október 15-ig feltöltött és 2023. május 31-ig fel nem használt juttatásokra fizetendő. A 2022. október 15. után jóváírt összegek pedig már csak egy évig használhatók fel, ennek lejártát követően egyszeri 15 százalékos díjterhelést kell alkalmaznia a kibocsátóknak. Fontos tehát, hogy a 2022. október 15-ig feltöltött egyenlegek 2023. május 31-ig használhatók fel díjterhelés nélkül.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok