Index Vakbarát Hírportál

Péntekig mindenképpen érdemes várni a tankolással

2023. január 11., szerda 14:45

Január 13-tól a benzin ára literenként bruttó négy forinttal csökken, a gázolaj átlagára pedig kilenc forinttal mérséklődik a hét utolsó munkanapján.

Szerdán a benzin 12, a gázolaj átlagára 10 forinttal csökkent, de érdemes még várniuk az autósoknak, péntektől ugyanis még olcsóbb lesz a tankolás a hazai töltőállomásokon. A holtankoljak.net tájékoztatása szerint az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak január 13-tól:

Az év második felében kilőhetnek az üzemanyagárak

2023 második felében komoly áremelkedésre számítanak a szakértők az üzemanyagpiacon. Amennyiben a világpiaci folyamatok a várakozások szerint alakulnak, a magyar töltőállomásokon 800 forint fölötti literenkénti árazás realizálódhat mind a benzin, mind a dízel esetén.

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint a nyersanyag oldalán mutatkozó kockázat miatt számolni kell azzal, hogy középtávon Magyarországon is nagyságrendekkel drágulhat a tankolás.

Sok magyar már most külföldön tankol

A benzinárstop kivezetése után beindult a negatív benzinturizmus, a tapasztalatok szerint a határ mellett élő magyarok közül egyre többen tankolnak külföldön, mivel a szomszédos országokban olcsóbban lehet üzemanyaghoz jutni, mint idehaza.

Szlovákiában a 95-ös benzin körülbelül 50, a gázolaj 60 forinttal olcsóbb, Romániában pedig a benzinen literenként 100, a gázolajon pedig akár 110 forintot is spórolhatnak a keleti határon átkelő járművezetők. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó azt nyilatkozta, leginkább a 27 százalékos áfával magyarázható, hogy a környező országokban jóval olcsóbb az üzemanyag, mint Magyarországon.

(Borítókép: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok