Index Vakbarát Hírportál

A magyaroknak halvány lila gőzük sincs arról, mire jó a kriptovaluta

2023. január 12., csütörtök 17:54

A magyar befektetők az átlagosnál nagyobb kockázatú befektetési formának tekintik a kriptovalutákat, és keveslik a magyar nyelven is rendelkezésre álló információkat a digitális fizetőeszközről – derült ki a Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdeplatformja és az Opinio piackutató cég reprezentatív felméréséből.

A kriptovaluták iránti lakossági érdeklődés az elmúlt néhány évben jelentősen megerősödött globális szinten. A kutatás azt vizsgálta, Magyarország mennyire követi ezt a tendenciát.

A válaszadók 86 százaléka még sosem használt kriptovalutát.

A megkérdezettek 3 százaléka csupán kiegészítő jövedelemszerzés céljából fektet kriptovalutákba, 4 százalék pedig alkalmi felhasználónak tekinthető. A teljes mintában mindössze 1 százalék azok aránya, akiknek a kriptovaluta az első számú bevételi forrásuk.

Azok, akik kerülik a kriptovalutákat, azzal indokolják döntésüket, hogy nem elég biztonságos, és adatvédelmi aggályaik vannak velük kapcsolatban.

A többség hosszú távú befektetést keres

A felmérés szerint az érdeklődők leginkább arra keresnek választ, milyen hosszú távú befektetési lehetőség rejlik a kriptovalutákban, hogyan adózik az így szerzett jövedelem, milyen hazai és nemzetközi szabályok vonatkoznak a kereskedelemre.

A kriptovalutákkal kereskedők Magyarországon általában a bitcoint részesítik előnyben (61 százalék), ezt követi az ethereum (45 százalék). A bitcoinról azok is hallottak, akik távol tartják magukat a kriptotőzsdéktől.

A kriptovaluta-kereskedelemről szóló online kutatás 2022 decemberében készült; a vizsgálatban kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatív módon megválogatott, 1034, okostelefonnal rendelkező, 18–59 éves korú válaszadó vett részt Magyarországon.

Rovatok