Index Vakbarát Hírportál

Lázár János: A magyarországi közúthálózat felújítása lemaradásban van

2023. január 12., csütörtök 16:04

A Celldömölkről Jánosházára vezető út 4,4 kilométeres szakaszát már rendbe hozták, de a 32 ezer kilométernyi magyarországi útszakasszal még rengeteg a tennivaló.

A Magyar Közút által kezelt, a szaktárca által felügyelt, 32 ezer kilométernyi magyarországi közúthálózat felújítása lemaradásban van – mondta Lázár János építési és beruházási miniszter, miután Celldömölkön megtekintette a városon áthaladó, Celldömölkről Jánosházára vezető felújított főút 4,4 kilométeres szakaszát.

Naponta négymillió ember ingázik tömegközlekedéssel és egyénileg otthona és munkahelye vagy lakóhelye és a járási központok között. Lázár János szerint a cél, hogy 25 percen belül mindenki eljuthasson úti céljához, ezért kell fejleszteni főleg vidéken a közlekedést.

Az elmúlt 12 évben ennek érdekében 280 milliárd forintot fordítottak Vas megye úthálózatának fejlesztésére,

aminek legjelentősebb eleme a Szombathelyt Győrrel összekötő négysávos gyorsforgalmi út volt. 1,15 milliárd forintot költöttek a Celldömölk és Jánosháza közötti főút felújítására, és több tízmilliárdot a megye alsóbbrendű úthálózatának karbantartására és fejlesztésére is – hangzott el.

Lázár János a várható Vas megyei útfejlesztésekről szólva a szombathelyi elkerülő megépítését, a Körmend és Szombathely közötti négysávos autóút megépítését és a Szombathely–Kőszeg közötti gyorsforgalmi út megépítését jelölte meg a tárcájához tartozó kiemelt projektként.

Rovatok