Index Vakbarát Hírportál

Nem tudni, mi lesz a népszámláláshoz vásárolt tabletek sorsa

2023. január 13., péntek 06:16

Rengeteg tabletet vásárolt a 2022-es népszámláláshoz a KSH. Csak a tárolásukra 240 millió forintot költöttek. Azt azonban nem árulták el, mi lesz az elektronikai cikkek sorsa.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 1,7 milliárd forintért vásárolt új táblagépeket, amelyek tárolásáért nettó 240 millió forintot fizettek ki – derült ki a 2022-es népszámláláshoz kapcsolódó tabletbeszerzések szerződéseiből.

A tavaly novemberi népösszeírást közel 23 ezer számlálóbiztos végezte első körben, kizárólag digitális formában. A feladatok elvégzéséhez pedig Lenovo és Samsung táblagépeket osztottak ki.  A gépek beszerzéséről az Átlátszó kérte ki a szerződést közadatigénylésben, azonban a dokumentumokról nem készíthettek másolatot, csak betekintési lehetőséget kaptak hozzá. 

Mint azt megtudták, régebbi tableteket is használtak. A 2019-ben beszerzett 8 ezer darab eszközt a 2020-as összeíráshoz vásárolták, bruttó 530 millió forintért.

A tárolása is borsos

Tárolásukra közbeszerzést írtak ki, amit a Vámunió Kft. nyert meg. A cég eredetileg 158 millió forintért vállalta a 36 ezer darab készülék és a hozzájuk tartozó tokok tárolását és logisztikáját. De időközben a szerződést többször is módosították. Utoljára tavaly novemberben változtak az adatok, ekkor már nettó 240 millió forint plusz áfa összeg szerepelt rajta. Az áremelést a rezsi árának és a bérminimum összegének növekedésével magyarázták.

Az Átlátszó arról is érdeklődött, mi lesz a sorsa a tableteknek, azonban erre még nem érkezett válasz az érintettektől.

(Borítókép: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok