Index Vakbarát Hírportál

Ezek a legdrágább községek Magyarországon

2023. január 14., szombat 16:54

A 2021-es évben túlnyomó többségben a balatoni települések voltak az esztendő legdrágább községei. Míg Budapest egyik kerületében valamivel több mint 1 millió forint volt az átlagos négyzetméterár, addig a legdrágább magyar községben 1,274 millió forintot kellett fizetni egy négyzetméterért.

A legdrágább magyar község 2021-ben a Balaton északi partján fekvő Ábrahámhegy volt, ahol az átlagos négyzetméterár 1,274 millió forint volt – írja a Portfolio a KSH által nemrég kiadott Ingatlanadattár, Magyarországi lakásárak, 2005–2021 kiadvány alapján.

Ugyan a 400-500 lelket számláló Ábrahámhegyen mindössze 4 lakóingatlan-tranzakció ment végbe a 2021-es évben, itt volt a legmagasabb a négyzetméterár. Nem sokkal utána a budapesti agglomerációban található kistelepülés, Remeteszőlős következik, ahol szintén 4 darab családi házat adtak el, ezek átlagos négyzetméterára 1,273 millió forint volt.

A harmadik helyre Tihany került, azonban itt nemcsak családi házakat adtak el, hanem társasházi lakásokat is. A családi házak esetében valamivel több mint 1 millió forint volt az átlag, míg a társasházi lakásoknál több mint 1,6 millió forint, ami végül 1,25 millió forintos összesített átlagos négyzetméterárat eredményezett. A negyedik helyen a Győr-Moson-Sopron vármegyei Zsira áll, amelynek magas négyzetméterárait az osztrák határhoz való közelsége okozza. Ezen településeken azonban tíznél is kevesebb eladás történt.

Azon települések listáját, ahol tíznél több adásvétel történt, Szántód vezeti 953 ezer forintos négyzetméterárral, majd Üröm és Nagykovácsi következik. Így a magasabb tranzakciószám mellett is balatoni település volt az első helyen a községek rangsorában 2021-ben – írja a lap.

Összehasonlításképpen hozzáteszik, hogy ugyanebben az évben Budapest V. kerületében valamivel több mint 1 millió forint volt az átlagos négyzetméterár, amelyet Ábrahámhegy, Remeteszőlős és Tihany is jóval felülmúlt.

(Borítókép: A Balaton északi partján található Ábrahámhegy. Fotó: H. Szabó Sándor / MTI)

Rovatok