Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mi okozta a litvániai gázrobbanást

2023. január 14., szombat 12:59

A Litvániát és Lettországot összekötő gázvezetéken robbanás történt péntek délután. Kiderült, mi okozta a balesetet.

A Litvánia északi részén, Pasvalys városa közelében pénteken történt gázvezeték-robbanást nagy valószínűséggel műszaki probléma okozta – közölte szombaton a litván gázszolgáltató.

Az első vizsgálat azt mutatja, hogy valószínűleg egy hibás hegesztési varrat miatt történt a robbanás

– mondta Nemunas Biknius, az Amber Grid gázszolgáltató vállalat ügyvezető igazgatója a BNS balti hírügynökségnek nyilatkozva. Közlése szerint a gázvezeték több mint 40 éve készült, és rendszeresen karbantartották.

A robbanás nyomán tűz keletkezett a vezetéken, amely a fő összeköttetés Litvánia és Lettország között. A közösségi hálózatokra feltett fotók és videók tanúsága szerint hatalmas lángok csaptak fel, amelyek a litván rádió jelentése szerint az 50 métert is elérték, és több kilométeres távolságból is láthatók voltak.

A balesetnek litván médiajelentések szerint nem volt sérültje, de egy közeli falu lakóit elővigyázatosságból néhány órára kiköltöztették.

Az Amber Grid adatai szerint a sérült vezetéken átmenetileg leállt a gázszállítás Észak-Litvánia és Lettország felé is.

A detonáció nem okozott kárt a sérült gázvezetékkel párhuzamosan futó másik vezetékben, amely szintén Észak-Litvániába és Lettországba szállít gázt.

Raimonds Cudars lett energiaügyi miniszter a rádióban azt mondta, hogy eddig nem volt gond a lettországi gázszolgáltatással.

A litván szolgáltató szerint a javítási munkálatok egy-két hetet fognak igénybe venni.

Rovatok