Index Vakbarát Hírportál

Nő az állami dolgozók fizetése, átírják a bérmegállapodást

2023. január 15., vasárnap 09:44

Az állami közszolgáltató cégek, a MÁV, a Volán, a Magyar Posta és az állami közművek jövő héten egyeztetnek az idei bérrendezésekről. A 2021-ben megkötött bérmegállapodás alapján az idei évre tervezett 5 százalék helyett átlagosan 15-16 százalékkal nőhet az érintett munkavállalók fizetése.

Az állami közszolgáltatóknál gyors megegyezésre számítanak a fizetések rendezéséről, ami az infláció miatt régóta napirenden van – írja a Napi.hu.

A MÁV, a Volánbusz, a Magyar Posta és az állami közműszektor munkavállalóinak a bére átlagosan 15-16 százalékkal emelkedhet 2023-tól az érvényben lévő bérmegállapodás alapján tervezett 5 százalék helyett.

A szakszervezetek, a kormány és a vállalatvezetők mielőbbi megállapodásra törekednek, így valószínű, hogy már a januári fizetések is tartalmazzák a vártnál nagyobb béremelést. A tárgyalások az állami vállalatok országos érdekegyeztető fórumának keretében a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán (KVKF) kezdődnek.

A szakszervezeti konföderációk és az állami cégek vezetői mellett a kormány képviseletében Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettese tárgyal a 2021-ben aláírt, három évre szóló bérmegállapodás korrekciójáról.

A KVKF keretében zajló egyeztetés után folytatódik az alkudozás az állami vállalatok vezetőit tömörítő Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége (Stratosz) és a munkavállalói érdekképviseletek között.

Az új feltételekkel életbe lépő béralku aláírása után a szakszervezeteknek helyben kell folytatniuk az egyes cégeknél a konkrét, munkakörökre szabott bérintézkedésekről szóló tárgyalásokat. A folyamat még ebben a hónapban lezárulhat.

Nem lett volna elég az 5 százalék

Az állami cégeknél régóta téma a 2021-ben megkötött, 2021-re, 2022-re és 2023-ra összesen 15 százalékos alapbérfejlesztést tartalmazó bérmegállapodás újratárgyalása. Ennek oka, hogy idén mindössze 5 százalékkal nőtt volna az eredeti alku szerint a nélkülözhetetlen állami közfeladatokat ellátó dolgozók keresete.

A történelmi rekordokat döntő infláció miatt 2022-ben az árak emelkedése gyakorlatilag reálértéken három év bruttó béremelését nullázta le, így a napirendre tűzött korrekció nélkül jelentősen visszaesne a dolgozók bérének vásárlóereje.

A MÁV-nál és a Volánnál a minimálbér és a garantált bérminimum összegéért dolgozók száma nem jelentős, ugyanakkor a postánál a munkavállalók nagy része a bérminimum emelése miatt 14 százalékkal magasabb alapbért kap januártól. Ez pedig bérfeszültséget okoz.

(Borítókép:  Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok