Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas pénzeket buknak a távhőcégek az alacsony gázfogyasztás miatt

2023. január 16., hétfő 07:15

Mintegy 200 millió forintos kötbért kell fizetnie a szegedi távhőszolgáltató cégnek, miután a vállalt gázmennyiségnél kevesebbet fogyasztott. A szakmai érdekvédelmi csoport felvette a kapcsolatot a cégekkel a faramuci helyzet miatt, és az Energiaügyi Minisztérium megerősítette: bizonyos esetekben az MVM valóban jogosan számolhat fel kötbért a kevesebbet fogyasztóknak.

Szeged átáll a gázról a korszerűbb geotermikus energia felhasználására. A Szegedi Hőszolgáltató Kft.-t viszont még köti a meglévő gázszerződése az MVM-mel. Miután a lekötöttnél kevesebbet fogyasztottak, 190 millió forintos kötbért kell fizetniük. 

Szigetváron is súlyos pénzveszteséggel számolnak, mert kevesebb gáz fogy.

Amennyiben alulvételezési sávba esünk bele, akkor az el nem használt mennyiség után pótdíjat kell fizessünk, ennek az egységára valamivel kedvezőbb, mint a normál kereskedési ár, ettől függetlenül több tízmillió forintos nagyságrend is szóba kerülhet pótdíj gyanánt

– mondta az ATV-nek Kovács Zoltán, a Szigetvári Távhő műszaki vezetője.

Muszáj kifizetni a távhőszolgáltatókat

A szakmai szövetség megkereste a távhőszolgáltató cégeket, hogy kiderítsék, mennyi kötbért kellett fizetniük a cégeknek.

Korábban az energiahivatal fix szerződéseket szorgalmazott, melynek része a minimális átvételi kötelezettség, viszont a meleg időjárás és az energiatakarékosság miatt kevesebb gáz fogyott.

Előre láttuk, és már előre mondtuk mi is, hogy biztosak lehetünk benne, hogy jóval kevesebb földgázt vesznek át a távhőszolgáltatók a kereskedőtől, mint amit a szerződés minimum előír. A távhőszolgáltató felé a kereskedő jogosan kiállított kötbérigényét valamilyen úton-módon finanszírozni kell, tehát ezt a pénzt meg kell kapnia a távhőszolgáltatóknak, akik így fogják tudni kifizetni a kereskedők felé

– fogalmazott Bali Gábor energiapiaci szakértő, aki szerint a szabályozás megváltoztatása jelenthetne megoldást.

Az Energiaügyi Minisztérium megerősítette, hogy az MVM akár kötbért is felszámolhat, azt viszont hozzátette, hogy a földgázalapú távhőszolgáltatók egyes díjai a legtöbb településen majdnem a felére csökkentek.

(Borítókép: Index)

Rovatok