Index Vakbarát Hírportál

Több kihívásra számítanak a vendéglátás szereplői, de vannak biztató jelek is

2023. január 16., hétfő 16:14

Több, a vendéglátásban tevékenykedő szereplő beszélt nemrég az ágazat számára nyújtott támogatásról, az árak emelkedéséről, valamint a 2023-as várakozásokról.

Továbbra is kihívások elé állítják a vendéglátásban szereplőket az energetikai szektorban keletkezett változások.

2022 vége jól sikerült az ágazatban, január első napjaiban pedig már minden szálláshely-szolgáltató és vendéglátóhely azt vizsgálja, mennyire érheti meg az energetikai felújítás, vagy érdemesebb lenne a hidegebb hónapokban rövidebb napi, esetleg csökkentett heti nyitvatartással túlesni az egyébként is gyengének számító első negyedéven.

Szombati Károly, a Hotel Charles alapító-tulajdonosa a Portfolio megkeresésére elmondta: valóban segítséget jelenthet a kormány által még tavaly decemberben meghirdetett támogatás abban az esetben, ha tényleg hozzájuthatnak.

Ennek lényege, hogy a turisztikai szolgáltatók számára is elérhető a korábban 150 milliárd forintos kerettel meghirdetett Feldolgozóipari Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program. Ez alapján a vendéglátásban érdekelt cégek is kaphatnak segítséget rezsiköltségeik mérsékléséhez, viszont csak akkor, ha ez valamilyen energetikai átalakítással párosul.

A vállalkozó ugyanakkor szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy jelentősen csökkennének közüzemi számláik egy esetleges energetikai korszerűsítés után.

Szombati Károly hozzátette: éttermükben mostanra legalább már alapanyaghiány nincs, a forgalom viszont alaposan visszaesett.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke elmondta, hogy a piac most éledezik az év végi hajrá után. Meglátása szerint jól sikerült az ünnepi időszak a vendéglátásban, így érdemes volt nyitva maradni.

Most azonban minden vállalkozó komoly döntés előtt áll, hogyan folytassa a fűtési szezonban. Sokan nem tudnak majd élni az energetikai korszerűsítéssel, mert például egy társasház földszintjén, egy bérleményben működtetik az éttermüket, és nem valószínű, hogy például napelemet tudnak telepíttetni a ház tetejére

– fogalmazott a szervezet elnöke, aki szerint egy étterem számára eleve sokmilliós költséget jelent az áttérés földgázról elektromos áramra, mivel ez nem pusztán az energetikai rendszer átépítésével jár, hanem a géppark cseréjével is.

„Még mindig nagy a káosz az energetikai ellátásban. Volt olyan éttermes vállalkozó, aki tavaly csak huszadszorra kapott egyáltalán árajánlatot az elektromos áramra. Némely cégvezető így is bevállalta a többszörös áramárat, de volt, aki inkább a tőzsdei napi mozgó árat választotta. Úgy tűnik, hogy egyelőre a nem fixárat választók jártak jobban” – tette hozzá Kovács László.

Vidéken már nem lehet nagyot emelni az árakon

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke nagy segítségnek nevezte az állami energetikai támogatást, ugyanis ez szerinte a kisebb hoteleknél többmilliós, a nagyobb szállodáknál több tízmillió forintos segítséget jelenthet. Sok szálloda azonban nem fogadta el a szolgáltatóktól a fix, ám többszörös, éves energiaajánlatot.

A szövetség elnöke az áremeléseket illetően elmondta, hogy a vidéki wellness-szállodák már nem tudják jelentősen tovább emelni az árakat, még úgy sem, hogy magas az infláció és emelkednek az alapanyagárak.

A budapesti hotelek esetében azonban 15-20 százalékos áremelésre, elsősorban a gyenge forint miatt, még van tér. A fővárosi hotelek egyébként is jobb év elé néznek, mert jön a Harley Davidson motoros fesztivál, az Európa-liga futballdöntő a Puskás Arénában és az Atlétikai Világbajnokság augusztusban. Csupa-csupa olyan esemény, amely nagy tömegeket vonz majd

– összegezte várakozásait Flesch Tamás.

(Borítókép: Smith Collection / Gado / Getty Images)

 

Rovatok