Index Vakbarát Hírportál

Nagyságrendekkel drágulhat a bankolás Magyarországon

2023. január 17., kedd 06:14

A tavaly kivetett különadó miatt minden korábbinál több cég emelhet tarifát a bankszektorban, ennek hatására akár 15-20 százalékkal is drágulhat a bankolás Magyarországon.

Miközben a kártyás fizetés ingyenes, és 150 ezer forintig havi két készpénzfelvétel is díjtalan, a számlavezetés egyre drágább: az ügyfelek többsége tavasztól, egy részük pedig már januártól nagyobb áremelkedést tapasztalhat.

A Bank360 szerint idéntől több hazai bank is havi 3 ezer forintot kér majd ezért a szolgáltatásért. Az alapszámlánál egyébként van olcsóbb bankszámla, ugyanakkor vannak olyanok, akik számára ez az opció nem elérhető, mert nem felelnek meg a feltételeknek, például nem rendelkeznek rendszeres havi jövedelemmel.

A Bankmonitor szerint most nulla és 3500 forint között mozog egy bankszámla havi díja.

A következő hetekben a szakértők 15-20 százalékos drágulást várnak – a bankok kétharmada készül emelésre. A pénzintézetek szerződés szerint, az infláció mértékével növelhetik a tarifáikat.

A bankok a különadók miatt élnek az inflációs emelés lehetőségével, ami ugyancsak jogszabályban rögzített.

A Bankmonitor szerint érdemes lehet kedvezőbb számlacsomagra váltani, mert így kedvező esetben akár évi több tízezer forintot is spórolhat az ember. A jegybank adatai szerint az ügyfelek többsége már 2020-ban is havi ezer forintnál többet fizetett a bankolásért, miközben alig használta a számláját, írja az RTL.

A telefon- és internetszolgáltatók is árat emelnek

A magyarországi telefon- és internetszolgáltatók ezentúl inflációkövető díjkorrekciót fognak alkalmazni, ami az otthoni és a mobilszolgáltatások előfizetési díjait egyaránt érinti.

A Magyar Telekom közlése szerint az első árkiigazításra 2023-ban, a KSH 2022-es éves átlagos fogyasztói árindexet tartalmazó hivatalos közleménye után 90 napon belül kerül sor, amiről tájékoztatni fogják az előfizetőket.

A Yettel a díjakon az idei évtől évente egyszer a KSH éves átlagos fogyasztói árindexének megfelelően változtat a közleményt követő 60 napon belül, az ügyfeleket előzetesen értesíteni fogják. A Diginél a díjmódosulás májusban hatályosul az ÁSZF-ben nevesített díjcsomagoknál (vannak kivételek is).

(Borítókép: Pénzkiadó automata (ATM) Budapesten. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok