Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály: Nem engedjük meg, hogy a diákok kárvallottjai legyenek a brüsszeli döntésnek

2023. január 17., kedd 14:40

A magyar álláspont világos: nem engedjük meg, hogy a diákok kárvallottjai legyenek bármilyen brüsszeli döntésnek, a magyar költségvetés kifizeti az Erasmus ösztöndíjprogram költségeit, ha nem sikerül rendezni a vitát az Európai Bizottsággal – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Brüsszelben.

A miniszter az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek tanácskozását követő nyilatkozatában kifejtette, hogy az Európai Unió soros svéd elnökségi programjának egyik célja az európai cselekvőképesség megerősítése, azonban ha erről van szó, meg kell nézni, hogy áll a bizottság a Magyarországnak járó helyreállítási források kifizetésével.

Magyarország teljesítette az Európai Bizottság minden feltételét, megállapodás született a testülettel, és a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy elháruljanak az akadályok a források kifizetése elől. Abban bízunk, hogy a cselekvőképesség megerősítése a bizottság számára is a megállapodás teljesítéséhez fog vezetni, azonban a testület magatartása érthetetlen az Erasmus-program ügyében

– fogalmazott Varga Mihály, aki rámutatott: az oktatás területe tagállami hatáskörbe tartozik, ennek ellenére a bizottság a magyar egyetemek alapítványi működését kifogásolja, ami a nemzetközi felsőoktatásban évtizedes bevett gyakorlat. „Találunk példákat Amerikában éppúgy, mint Németországban, Ausztriában, Észtországban, Franciaországban vagy éppen Belgiumban, ahonnan a mostani kritika is érkezett, számos helyen olyan politikusok töltenek be szerepet ezekben az alapítványokban, akik például az Európai Parlament képviselői is” – ismertette a pénzügyminiszter.

Európa már így is jelentős versenyhátrányban

Példaként hozta fel Angelika Niebler és Andreas Schwab európai néppárti képviselőt, akik a Müncheni Műszaki Egyetem kuratóriumának és a Freiburgi Egyetem tanácsadó testületének munkájában vesznek részt, valamint Marina Kaljurand észt szocialista képviselőt, aki 2010 óta tagja a Tallinni Egyetem kuratóriumának.

Ebben eddig a bizottság semmi kifogást nem talált

– mutatott rá.

Varga Mihály kitért arra, hogy az uniós kollégákkal megvitatták az amerikai inflációcsökkentési törvénycsomaggal szemben felmerült aggályaikat is. A miniszter kiemelte, hogy Magyarország szerint is veszélyes és káros az európai versenyképességre az Egyesült Államok által elfogadott új szabályozás, amely kedvezőbb adókulcsot alkalmaz az amerikai elektromos autókra és akkumulátorokra, mint az Európában gyártottakra.

Európa már így is jelentős versenyhátrányba került a háború és a szankciók káros hatásai miatt, nem engedhetjük meg, hogy tovább sérüljön az európai és a magyar versenyképesség, mert ez munkahelyek megszűnéséhez vezethet

– mutatott rá a tárcavezető, aki leszögezte: a magyar kormány, ahogy a globális minimumadó esetében is, továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar versenyképesség ne csorbuljon – összegezte az MTI.

Rovatok