Index Vakbarát Hírportál

Eltűnhet a piacról az egydózisú vakcina

2023. január 17., kedd 06:13

Miközben a világ több pontján ismét felfutóban vannak a koronavírus-fertőzések, a Johnson & Johnson felbontja gyártási szerződéseit, a korábbi partnerével, a Merckkel pedig perben áll.

Hiába kapta meg a tengerentúlon a Pfizer és a Moderna után harmadikként az engedélyt a Johnson & Johnson vakcinája, a Janssen, társaival szemben valahogy mégsem vált igazán kedveltté. Pedig a legnagyobb koronavírus-járvány idején a cég szélsebesen ráállt a koronavírus-vakcina gyors kifejlesztésére és gyártására, most azonban ott tart, hogy miután szembesült a durván csökkenő kereslettel, erőfeszítéseit jócskán visszafogta − írta meg a Menedzsment Fórum

A Janssen oltóanyaga igen népszerű volt a szegényebb országokban, mivel csak egy adagot kellett beadni és könnyebb volt szállítani. De nem hivatalos hírek szerint a cég hollandiai üzemében már tavaly leálltak a Janssen gyártásával. Magyarországra egyébként 4,3 millió adag Janssen-vakcina érkezett eddig. Összehasonlításul: a Pfizerből 13,1 millió darab érkezett.

Jelenleg arról szólnak a hírek, hogy a New Brunswick államban található gyógyszergyártó az elmúlt hónapokban sorra mondta fel a gyártási megállapodásait olyan cégekkel, amelyekkel a járvány idején együttműködtek, mint például a Sanofi vagy a Catalent. A rivális gyógyszergyártóval, a Merck & Co.-val a járvány alatt kötött egyezség sem lett gyümölcsöző, sőt, most jelenleg perben állnak velük.

Próbálták a globális kereslet kielégítése érdekében az együttműködést, de ezek a tervek összeomlottak

− mondta Prashant Yadav, az ellátási lánc szakértője és a Globális Fejlesztési Központ vezető munkatársa a The Wall Street Journal-nak.

A J&J a problémák ellenére azt közölte, hogy szükség esetén ismét elérhetővé teszi a Covid–19-vakcináját, mert több száz millió adag áll rendelkezésre, de arról nem nyilatkozott, hogy folytatja-e a gyártását.

A Janssent azonban nem alkalmazták olyan széles körben, mint a Pfizer vagy a Moderna vakcináját. Több gyártási probléma is adódott, és a ritka, de súlyos véralvadási mellékhatások kockázata miatt sokan nem kérték a vakcinát.

Amerikában az eredeti (mert azóta létezik a booster, emlékeztető vakcina is), Pfizerből nagyjából 400 millió adagot adtak be, közel 250 millió adagot az eredeti Modernából, szemben a körülbelül 19 millió Janssen-adaggal.

(Borítókép: Joe Raedle / Getty Images)

Rovatok