Index Vakbarát Hírportál

A legvagyonosabb egy százalék kétszer annyit keresett, mint az összes többi ember a világon

2023. január 17., kedd 06:34

A világ legvagyonosabb rétegének, az emberiség mindössze egy százalékát kitevő globális elitnek a jövedelme az elmúlt két évben mintegy kétszerese volt annak, mint amennyit az összes többi ember keresett − állítja az Oxfam jótékonysági szervezet hétfőn kiadott jelentésében.

A szervezet a jelentést a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) első napjára időzítette. Az Oxfam az egyre nagyobb globális szegénység csökkentése érdekében indokoltnak tartaná, hogy a multimilliárdosokat extra ötszázalékos személyi jövedelemadóval sújtsák. Ezzel az adóemeléssel 1,7 ezer milliárd dollárt (628,2 ezer milliárd forint) szedhetnének be, ami kétmilliárd, mélyszegénységben élő emberen segíthetne − írta meg az MTI.     

Davosban több mint 100 ország képviselője, köztük több mint 50 állam- vagy kormányfő a világot sújtó élelmiszer-, energia- és egyéb válságok megoldásának módjait vitatja meg. A fórum legaktívabb bírálója, az Oxfam szerint a globális elitbe tartozó milliárdosok gyakran csak „a szájukat jártatják”, és nem foglalkoznak a szegényeket érintő valódi problémákkal.   

Amíg az átlagembernek a napi élelemszükséglet beszerzése érdekében is áldozatot kell hoznia, addig a szupergazdagok legvadabb álmaikat is megvalósítják. Alig két év telt el 2020 óta, de már kijelenthetjük, hogy pénzügyileg ez minden idők legjobb évtizede a milliárdosok számára

− mondta Gabriela Bucher, az Oxfam vezérigazgatója.     

A The Survival of the Richest című jelentés szerint a globális elit összesen 42 ezer milliárd dollárt (15 400 ezer milliárd forint) keresett az elmúlt két évben. „A milliárdosok vagyona akkor is 2,7 milliárd dollárral (993,2 milliárd forint) növekszik naponta, amikor az infláció legalább 1,7 milliárd munkavállaló bérét emészti fel” − olvasható a jelentésben.    

Az Oxfam ezúttal is jórészt az energia- és élelmiszerhiánnyal, valamint az életszínvonallal kapcsolatos égető kérdéseket helyezi a középpontba. A jótékonysági szervezet statisztikái szerint 2022-ben az élelmiszer- és az energiavállalatok profitjukat több mint kétszeresére növelték, ezzel 257 ezer milliárd dollárral (94 700 ezer milliárd forint) gyarapították részvényeseik bevételeit.

A járvány, az egyéb konfliktusok, és nem utolsósorban az ukrajnai háború lényegesen visszavetett minket a szegénység, az éhínség, az oktatás és az egészségügy területén is, miközben a gazdagok csak még gazdagabbak lettek. Amennyiben nem javítunk az egyenlőtlenségeken a világban, úgy nem leszünk képesek leküzdeni ezeket a válságokat

− hangsúlyozta Svenja Schulze német gazdasági együttműködési és fejlesztési miniszter.

Rovatok