Index Vakbarát Hírportál

Jóval kevesebbet tankolnak a magyarok az ársapka kivezetése óta

2023. január 18., szerda 09:09

Úgy tűnik, hogy egyre több magyart tartanak távol a benzinkutaktól a magasabb üzemanyagárak. Az ársapka kivezetése óta érezhető a forgalom visszaesése a töltőállomásokon – mondta az ásványolaj-szövetség főtitkára.

Jelentősen csökkent a benzinkutak forgalma a 480 forintos ársapka kivezetése óta – mondta az Inforádiónak Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára. A 2022-es év első felében tapasztalt jelentős forgalomnövekedés elolvadt a második félévre. Az év egészére nézve 5 százalék körüli növekedés lehet 2021-hez képest – tette hozzá. 

Az országos adatok szerint éves szinten több mint 20 százalékkal volt magasabb a forgalom a MÁSZ-tagvállalatok által üzemeltetett töltőállomásoknál.

A prémium-üzemanyagok piaca drámai fordulatot vett. Részarányuk egészen 2022-ig folyamatosan nőtt, ám tavaly 40 százalékos visszaesést tapasztaltak a kutak.

Kaotikus állapotok

Az üzemanyagokra vonatkozó hatósági árak december 6-i kivezetése előtt kaotikus állapotok uralkodtak a benzinkutakon. Az ársapka megszüntetése azonnal éreztette hatását, és már decemberben jelentős forgalom-visszaesést mértek. Ehhez hozzájárult, hogy befejeződtek a mezőgazdasági munkák, a traktorok és egyéb mezőgazdasági járművek eltűntek a töltőállomásokról. Grád Ottó szerint további magyarázatot ad a forgalom-visszaesésre, hogy ebben az időszakban pótolták vissza a kutak a hiányzó üzemanyag-mennyiséget, a vásárlási nehézségek pedig még éreztették hatásukat.

Éves alapon azonban még ezekkel együtt is több üzemanyagot értékesítettek decemberben.

Az ünnepek után egyértelművé vált, hogy „az üzemanyag ára már sokkal jelentősebb mértékben hat a forgalomra. A januári számokban már a korábbi évek fogyasztási adatai alatti szintet fogunk tapasztalni, hiszen az árak viszonylag magasak és ma már elsődlegesen ezek határozzák meg az üzemanyagigényt” – mondta a főtitkár.

Az ellátásban ugyanakkor nincsenek fennakadások, a kis kutaknál is normalizálódott a helyzet.

(Borítókép: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok