Index Vakbarát Hírportál

Ezért tart ki a végsőkig az Orbán-kabinet az élelmiszerárstop mellett

2023. január 19., csütörtök 17:43

Miklós László közgazdász az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: nem valószínű, hogy a kormány kivezeti a magyar boltokból az árstopot. Hozzátette: a döntéshozók tisztában voltak azzal, hogy a kieső összeget a kereskedők máshol be fogják szedni.

Miklós László szerint az intézkedés nem kerül semmibe a kormánynak, ellenben szavazatokat hoz neki. „Ez az intézkedés csak voksszerzésre volt jó, amellyel a szegényebb réteget célozták. Amikor 40-50 százalékos élelmiszerinfláció van, akkor inkább bővíteni kellene ezt a kört. A kormány évek óta szűkíti a szociális juttatások körét, ezért kellene fenntartani az árstopot” – fűzte hozzá.

Az ATV stúdiójában Tóth Levente, a bank360.hu elemzője megjegyezte, hogy bevezetésekor az élelmiszerárstopnak volt egy rövid távú inflációmérséklő hatása. „A probléma az, hogy amikor ezt bevezették, akkor időszakos intézkedésként vezették be, de azóta folyamatosan hosszabbítják, így már a pozitív hatás nem érvényesül, hiszen a piac igazodik ehhez. Amikor ezeket kivezetik, akkor is fogja tudni befolyásolni – valószínűleg felfelé – az inflációt” – tette hozzá az elemző.

Miklós László rámutatott, hogy sokféle élelmiszer le van árazva, ezért szerinte először azt kellene követelni, hogy a kormány tiltsa meg a leárazást. Az inflációt a pluszáfa okozza – jegyezte meg.

Tóth Levente úgy látja, a kormány részéről már zajlik az árstopok változtatására felkészítő kommunikáció. Azt viszont nem tudta megmondani, eltörlik-e az intézkedést, esetleg magasabb szinten szabják-e meg a határt.

(Borítókép:  Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok