Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg munkavállaló hiányzik a briteknél a brexit miatt

2023. január 20., péntek 17:38

Több mint 300 ezer munkavállaló hiányzik a brit gazdaságból amiatt, hogy Nagy-Britannia kilépett az EU-ból, és megszüntette az uniós állampolgárok korábbi szabad letelepedési és munkavállalási jogosultságát – olvasható abban a tanulmányban, amelyet két ismert londoni elemzőműhely állított össze nemrég.

A felmérést Jonathan Portes, a King's College London egyetem gazdaságtan-professzora, a UK in a Changing Europe nevű gazdasági-kereskedelmi kutatóközpont vezető szakértője, valamint John Springford, a Centre for European Reform (CER) nevű stratégiai kutatóműhely igazgatóhelyettese készítette.

A tanulmány megállapítja, hogy Nagy-Britannia a hét legfejlettebb ipari gazdaság alkotta csoport (G7) egyetlen olyan tagja, ahol a foglalkoztatási ráta – a tavalyi harmadik negyedévi állapot alapján –   még nem érte el a koronavírus-járvány előtti szintjét. Az elemzés készítői modellszámítások alapján arra a következtetésre jutottak, hogy tavaly június végén 460 ezer európai uniós munkavállaló hiányzott a brit gazdaságból a brit EU-tagság megszűnése (brexit) és a járvány előtti szintekhez képest, és ezt a hiányt csak részben pótolták az EU-n kívüli térségekből érkező munkavállalók, akiknek a számát a szerzők 130 ezerre taksálják.

A tanulmány összeállítói kiemelték:

az így keletkezett 330 ezer fős nettó munkaerő-veszteséggel a brit gazdaság teljes korábbi munkaerő-állományának egy százaléka tűnt el.

Portes és Springford számításai szerint a brit gazdaságon belül

Ezért okoz gondot a brexit

A Brit Iparszövetség (CBI) legfrissebb felmérése szerint a brit üzleti vállalkozások 46 százaléka képtelen teljesíteni a termékei iránti keresletet a munkaerőhiány miatt, 36 százalék csökkentette áruinak vagy szolgáltatásainak választékát,

72 százalékuk pedig úgy vélekedett, hogy a brit gazdaság a Brexitről döntő 2016-os népszavazás óta vesztett befektetői és üzleti vonzerejéből.

A brit mezőgazdasági termelők szövetsége (NFU) már több nyilatkozatban felhívta a figyelmet arra a kockázatra, hogy ha nem lesz elég idénymunkás, a hazai gyümölcs- és zöldségtermés jelentős része a földeken rothad el. Az NFU becslése szerint a szektornak évente 70-90 ezer idénymunkásra van szüksége a gyümölcs- és a zöldségtermés betakarítására, miközben e munkavállalók nagyon nagy többsége a brexit előtt hagyományosan a kelet-európai EU-országokból érkezett.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én távozott az EU-ból. A brit kormány azóta új, pontozásos – főleg a szakképzettséget és az angol nyelvtudást előnyben részesítő – bevándorlási szabályozást honosított meg, amely nem tesz különbséget az EU-ból és a világ más térségeiből újonnan érkezők bevándorlási és munkavállalási kérelmeinek elbírálása között.

Rovatok