Index Vakbarát Hírportál

Verekedésig fajult a vita a debreceni akkumulátorgyár közmeghallgatásán

2023. január 20., péntek 15:48

Lincshangulatban telt a debreceni akkumulátorgyár közmeghallgatása, ahol a főispánt lehazaárulózták, a képviselőknek pedig olyan mondatokat kiabáltak be, hogy „Az unokái le fogják köpni a sírját!”. Olyannyira elszabadultak az indulatok, hogy egy nőt meg is ütöttek.

Korábban sem fogadták jól a debreceniek a beruházás fejleményeit, január 9-én bekiabálások és pfujolások zavarták meg azt a lakossági közmeghallgatást Debrecenben, ahol a városban akkumulátorgyárt építő kínai képviselőket hallgatták volna meg.

A fórumon többen hangot adtak aggályaiknak, a lakosok többek között attól tartanak, hogy az épülő üzem veszélyezteti a környék ivóvízbázisát, a megnövekedett forgalom pedig nemcsak a levegőt szennyezi, hanem a térségben élők nyugalmát és biztonságát is zavarja.

Január 20-án, péntek reggel érkezett a hír, hogy megkapta a katasztrófavédelmi engedélyt a kínai CATL cég által tervezett debreceni akkumulátorgyár, így elindítható a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem építési engedélyezési eljárása. Ez újra a felszínre hozta a debreceniek indulatait.

Majdnem lerepült a feje, olyan pofont kapott

A beruházást még tavaly ősszel jelentették be, a globális akkumulátorpiac legnagyobb szereplőjének számító kínai CATL a tervek szerint egy 7,37 milliárd eurós (mintegy 3000 milliárd forintos) beruházást valósítana meg ezzel az országban – ezzel ez lenne Magyarország történetének legnagyobb beruházása. A gyárat a tervek szerint 2025-re adnák át.

A debrecenieknek az a problémájuk a gyárral, hogy:

Talán ami leginkább felháborította a tiltakozókat, hogy előzetesen nem kérdezték meg őket, hogy szeretnének-e egyáltalán egy ekkora beruházást a város körzetében. A közmeghallgatáson már kész tények elé állították őket, hogy zöld utat kapott az építkezés. 

A péntek reggeli közmeghallgatáson így a január 9-eihez hasonló dühös tömeg fogadta a beruházási oldal képviselőit. A Debreciner tette közzé az eseményen készült videót, amelynek már az első percében, egész pontosan a huszadik másodpercében elcsattant egy pofon.

A kontextust a kiabálás miatt nehéz kivenni, de nem fogta vissza magát a férfi, aki behúzott az asszonynak. A nap folyamán nem ez volt az első agresszív megnyilvánulás a tiltakozók részéről: lehazaárulózták a főispánt, a képviselőknek pedig olyan mondatokat kiabáltak be, hogy „Az unokái le fogják köpni a sírját!”.

Rovatok