Index Vakbarát Hírportál

Befektetésre ajánlja Magyarországot a Fitch Ratings

2023. január 20., péntek 23:20 | aznap frissítve

Megerősítette Magyarország befektetésre ajánlott besorolását a Fitch Ratings, a veszélyes nemzetközi környezet miatt ugyanakkor stabilról negatívra változtatta az adósbesoroláshoz tartozó kilátást a hitelminősítő – írta a Pénzügyminisztérium a közleményében.

A hitelminősítő pozitívan értékeli, hogy a kormány jelentősen csökkenti az államadósságot és az államháztartási hiányt, emellett kiemelik, hogy a magyar gazdaság az év egészét tekintve elkerülheti a recessziót.

mint írják, Magyarország továbbra is befektetésre ajánlott kategóriában szerepel mindhárom nagy hitelminősítőnél.

A Fitch Ratings hitelminősítő péntek éjjel jelentette be, hogy a kedvezőtlen külső hatások ellenére megerősítette Magyarország „BBB” szintű, befektetési ajánlású osztályzatát, míg a minősítői kilátást negatívra módosította a nemzetközi helyzet romlása miatt. A hitelminősítő kiemeli a magyar kormány hiánycsökkentéssel kapcsolatos elkötelezettségét, és további javuló államadósságszinttel számol.

Szerintük nem lesz recesszió

A Fitch úgy látja, hogy Magyarország elkerüli a recessziót: 2022-ben 4,7 százalékos, az idei évben pedig 0,4 százalékos GDP-növekedésre számít. Értékelésükben hozzáteszik: a magyar bankrendszer stabilitása szintén hozzájárult az adósbesorolás megerősítéséhez. A hitelminősítő az elmúlt években pozitívan nyilatkozott Magyarország gazdasági alapjainak erősségéről és ellenálló képességéről, elismerve a koronavírus-válság utáni gyors gazdasági újraindítás eredményeit.

A minisztérium a közleményében úgy fogalmaz, hogy a mostani kilátásmódosítás azt mutatja, hogy az Európai Bizottság által keltett politikai viták, a háború és a szankciós energiaválság okozta bizonytalanságok a hitelminősítői értékelésekben is megjelennek, kiemelten a régiós országokban. Felhívják a figyelmet arra, hogy a Fitch Ratings Csehország és Szlovákia esetében is stabilról negatívra rontotta minősítésük kilátásait, nagyrészt a régiós energiapiaci bizonytalanságok miatt, illetve az alternatív gázforrásokhoz való hozzáférés alapján.

„Magyarország a baloldali kormányzás gazdasági kudarca miatt befektetésre nem ajánlott kategóriába került több hitelminősítőnél is, majd a polgári kormány sikeres gazdaságpolitikájának eredményeként 2016-2017-től kezdődően több felminősítés is történt” – fogalmazott a Pénzügyminisztérium a közleményében, amelyet úgy zárnak, hogy az elmúlt évtized munkájának köszönhető, hogy a világjárvány után és a háború idején is mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja Magyarországot.

(Borítókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok