Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mennyit fizetett az energiáért a Fővárosi Önkormányzat

2023. január 20., péntek 12:10

A főpolgármester pénteken közölte közösségi oldalán, hogy mennyit spórolt a főváros a rezsiszámlán. Szerinte a kormány az önkormányzatokkal fizetteti meg a „rossz” energiapolitikájának következményeit, viszont a DK-s vezetésű kerületek polgármesterei közül többen nem jelentek meg az egyeztetésen, ami az energiatámogatás feltétele lett volna.

Karácsony Gergely péntek reggel egy Facebook-posztban ismertette, hogy mennyivel fizetett volna többet a főváros, ha nem kezdenek rezsicsökkentő intézkedésekbe. A főpolgármester közlése szerint 2021 utolsó negyedévéhez képest 2022 azonos időszakában a Fővárosi Önkormányzat intézményei és cégei:

Elfogadhatatlan

Karácsony kiemeli, hogy mindezek ellenére a főváros energiaszámlája 5,5 milliárd forintról 15,1 milliárd forintra nőtt.  Elmondta, hogy a spóroló intézkedéseknek köszönhetően összesen 3 milliárd forintot takarítottak meg, enélkül nagyjából 18 milliárd forint lett volna a főváros rezsiszámlája.

Elfogadhatatlan, hogy a kormány az önkormányzatokkal fizetteti meg a rossz energiapolitikájának, az elmaradt energetikai beruházásoknak és az előnytelen orosz gázszerződésnek az árát

– írta a főpolgármester közösségi oldalán.

Kompenzációt ígért a kormány

Egyébként a kormány elindított egy 44 milliárdos energiaár-kompenzációs csomagot, azonban Budapest 23 kerülete közül hat vezetője nem ment el arra az egyeztetésre, melyen az energiaválságra adható kormányzati segítség részleteiről lett volna szó. Szószólójuk azt mondja, el akarták kerülni, hogy az ajánlattételnél kijátsszák őket egymással szemben.

Nagy István, a IV. kerületi Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy a kerületi Fidesz-frakciók ezért a mulasztásért eljárást kezdeményeznek az érintett polgármesterek ellen.

Tehát A 23 kerület közül négy DK-s, egy kvázi DK-s és egy független vezetésű kerület egyáltalán nem részesült a központi költségvetés támogató hozzájárulásából, mivel ezek a polgármesterek nem vállalták a személyes egyeztetést a tárgyalásra kijelölt Láng Zsolt kormánybiztossal.

Markáns álláspontot fogalmazott meg ezzel szemben a Momentum:

Az a polgármester, aki nem a lehető legtöbb támogatás megszerzésére törekszik, a saját választóit árulja el.

A párt szerint a jelenlegi helyzetben épp saját kerületük lakóinak érdekében kötelességük a legjobbat és a legtöbbet kihozni a mostani helyzetből.

Értelmezésük szerint ez azt jelenti, hogy a megélhetési válság kellős közepén a kicsinyes játszmák helyett a magyarok támogatása kell legyen a legfontosabb feladata minden településvezetőnek és önkormányzati képviselőnek. 

Ha az ellenzéki városvezetők dacból politizálnak, annak csak a magyarok látják kárát – vélekednek.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok