Index Vakbarát Hírportál

Csődbe ment a Genesis kriptohitelező

2023. január 20., péntek 14:33

Becsődölt a Genesis kriptohitelező, amely mintegy 900 millió dollárral tartozik a Gemini kriptotőzsde ügyfeleinek.

A kriptohitelező cég az első problémák megjelenését követően ugyan néhány hónapig még életben tudott maradni anyacége, a Digital Currency Goup (DCG) óriási segítségével, az FTX csődje azonban megadta a végső kegyelemdöfést. Az FTX kriptovaluta-tőzsde 2022 novemberében jelentett csődöt, miután nem tudott eleget tenni fizetési kötelezettségeinek.

Sam Bankman-Fried 27 évesen, 2019-ben alapította a vállalkozást, amely révén rövid idő alatt a világ legfiatalabb milliárdosává vált, a Forbes 2021-ben még 26,5 milliárd dollárra becsülte a vagyonát.

Sam Bankman-Friedet a Bahama-szigeteken tartóztatták le december közepén az amerikai hatóságok kérésére, ahol egy hetet töltött a hatóságok őrizetében, mielőtt önként lemondott a hosszú kiadatási eljárásról. December 21-én szállították az Egyesült Államokba. New Yorkban az első meghallgatáson a bíró elfogadta az óvadékra vonatkozó kérelmet, és 250 millió dollár ellenében elrendelte Bankman-Fried elengedését és házi őrizetbe helyezését. A 30 éves üzletembernek nyomkövetőt kellett viselnie, és szülei kaliforniai otthonában kellett kivárnia a büntetőeljárást.

Sam Bankman-Fried tagadta, hogy a befektetők pénzét törvénytelenül saját fedezeti tőkealapjába, az Alameda Researchbe juttatta, amely kockázatos befektetésekre, nagy értékű ingatlanvásárlásokra és politikai támogatásokra fordította azokat. A vád szerint a cég befektetői pénzek dollármilliárdjaival nem tudnak elszámolni. A védőügyvéd, Mark Cohen a bíróságon közölte, hogy ügyfele egyetlen vádpontban sem ismeri el bűnösségét.

Csődvédelmet kértek

A Genesis az FTX csődje után, még novemberben befagyasztotta az ügyfelek kifizetéseit, most pedig a manhattani szövetségi bíróságon csődvédelmet kért hitelezőegységei számára. A Genesishez hasonló kriptohitelező cégek közül korábban többek között a Celsius és a Voyager is csődöt jelentett. A Genesisnek minden próbálkozásuk ellenére sem sikerült friss tőkét bevonnia, ez pedig végül náluk is leálláshoz vezetett – írja a Bloomberg.

A hitelezők között van a Gemini, a Winklevoss testvérek által 2014-ben alapított kriptotőzsde, amely csaknem 900 millió dollárnyi, ügyfelektől származó pénzt kötött le a Genesisnél.

Cameron Winklevoss, a Gemini kriptotőzsde társalapítója a bejelentést követően azt írta a Twitteren, hogy a mostani eset és az ügy feltárása, kivizsgálása tiszta helyzetet teremthet, és végre lelepleződnek a Genesis, valamint anyacégének, a DCG-nek a machinációi. Jelezte azt is, hogy pert indítanak a DCG és annak vezetője, Barry Silbert ellen. Az újabb csőd tovább erősíti a láncreakciót útnak indító Three Arrows Capital alapítói által tervezett, kriptocsődök során keletkezett követelések számára létrehozott piac születését.

Bár jelentős előrelépést értünk el üzleti terveink finomításában, hogy orvosoljuk az iparágunkat a közelmúltban ért rendkívüli kihívások – köztük a Three Arrows Capital fizetésképtelensége és az FTX csődje – okozta likviditási problémákat, a bírósági átszervezés jelenti a leghatékonyabb utat, amelyen keresztül megőrizhetjük az eszközöket, és a lehető legjobb eredményt érhetjük el a Genesis valamennyi érdekeltje számára

– közölte Derar Islim, a Genesis ideiglenes vezérigazgatója.

A Genesis hitelezési egysége 1 és 10 milliárd dollár közötti értékben rendelkezik eszközökkel, kötelezettségekkel, és több mint százezer hitelezője van. 

A cég közölte, hogy mintegy 150 millió dollár készpénz áll a rendelkezésére, hogy az átszervezés alatt biztosítani tudja a működését.

Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet a Genesis és a Gemini ellen is vádat emelt, mert indoklása szerint illegálisan értékesítettek értékpapírokat. A Genesis és anyavállalata, a DCG közölte: a csődbejelentést megelőző hónapokban külső befektetőt kerestek mérlegük megerősítésére és az ügyfelek visszafizetése érdekében. Az átszervezés részeként a Genesis vezetőinek célja a vállalat eladása, valamint további befektetéseket keresnek – közölte a MarketWatch.

Az FTX újraindítását tervezik

Eközben az FTX új vezetése – melynek tagjai a bűncselekmények elkövetése után érkeztek – a felhasználók körében rendkívül népszerű felület újraindítását fontolgatja. A visszatérést ugyanakkor megakadályozhatja, hogy eltűnt a platformról a befektetők pénze, így felmerül a kérdés, hogy kik fogják azt használni. Az új vezetők eltökéltek, és komoly változásokat akarnak, ezért egy eljárás során bemutatták, hogyan lopták el az ügyfélpénzeket.

Milyen kriptóba érdemes befektetni?

Az All Time High podcast legújabb részében Sulcz Gábor Szabó Dáviddal, a Decent Invetments és a Hold Alapkezelő portfóliómenedzserével beszélgetett. Az adásban a következő témákról volt szó:

Rovatok