Index Vakbarát Hírportál

Számottevő a kereslet az energiahatékony ingatlanok iránt

2023. január 22., vasárnap 08:49

Most érdemes ingatlant vásárolni. Az energiahatékony ingatlanok iránt viszont számottevő kereslet tapasztalható. A vevők most többévnyi várakozást is megspórolhatnak.

Az ingatlanközvetítői oldalon helyet foglaló elemzők és az ingatlanirodák tulajdonosai, valamint a hitelközvetítők egyre markánsabban fogalmazzák meg, hogy akinek van pénze, most lenne igazán érdemes ingatlant vásárolnia – írja a Világgazdaság.

A kereslet és az árnövekedés megtorpanása várható volt, természetes folyamatnak vagyunk tanúi, amelynek lehetnek nyertesei is

– foglalta össze a lényeget Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Az igazi kérdés

Az igazi kérdés az, hogy a használtlakás-piaci árcsökkenés meddig tarthat, és hol van az a pont, ahol az ingatlanpiacra beszállni készülők szeretnének akcióba lépni.

Korábban az olcsó hitelek miatt sokan beleugrottak átgondolatlan vásárlásokba. Ez a korszak a hitelek drágulása miatt véget ért, ismét a komoly vevők dominálnak majd a lakáspiacon Balla Ákos, a Balla Ingatlan alapító-tulajdonosának prognózisa szerint.

A lakáspiaci elemzésekkel ugyancsak rendszeresen jelentkező ingatlanközvetítő saját tapasztalataik alapján azt jelezte, hogy az energiahatékony ingatlanok iránt viszont számottevő kereslet tapasztalható, míg a rossz energiafelhasználású ingatlanok iránti érdeklődések száma nagymértékben visszaesett. A korszerűtlen, energiapazarló ingatlanok csak jelentős árkedvezménnyel fognak gazdára találni. 

Döntő érv lehet Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjének megállapítása, hogy a vevők most nemcsak szélesebb kínálatból válogathatnak jobb feltételekkel, de többévnyi várakozást is megspórolhatnak – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Rovatok