Index Vakbarát Hírportál

Változnak az üzemanyagárak, de még bizonytalan, hogy mennyivel

2023. január 23., hétfő 15:45

A Mol szerdától emeli a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát, az azonban jelenleg még nem világos, hogy ez hogyan alakítja a kiskereskedelmi árakat, a benzinkutak ugyanis ettől eltérően szabták meg áraikat az elmúlt két hétben.

Szerdán a Mol emeli a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát is. Előbbi esetében ez bruttó 10 forintot jelent, míg a gázolaj beszerzési ára 5 forinttal emelkedik.

A holtankoljak.net megjegyzi, hogy a piacon a benzinkutak ettől eltérően alakítják a kiskereskedelmi árakat az elmúlt két hétben, így szinte lehetetlen megjósolni, hogy szerdán milyen átlagáron tankolhatunk.

Ami biztos, hogy január 23-án, 13 órakor a benzin esetében 631,3 forint, a gázolaj esetében pedig 693,6 forint az átlagár. További részletek szerdán várhatók.

Több hónap, mire helyreállnak az üzemanyagárak

Még ma is jóval többe kerül a gázolaj az üzemanyagtöltő állomásokon, mint a benzin. Grád Ottó szerint ez az Európa-szerte jellemző gázolajhiány miatt van, ugyanakkor hozzátette, hogy ha az orosz olajból biztosított lesz az ellátás, akkor az az árakon is meglátszik majd.

Az Ásványolaj Szövetség főtitkára elmondta, hogy a piacon újra érvényesülnek majd a normál piaci versenyfeltételek, és az árak vissza fognak térni arra a szintre, ami 2021. november 15. előtt jellemző volt. A régióban ugyanakkor most még Magyarországon a legdrágább az üzemanyag. A gázolaj ára csak itt van 700 forint felett, még a háború sújtotta Ukrajnában is literenként 160 forinttal olcsóbb. Hasonló ár egyedül Ausztriában van.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok