Index Vakbarát Hírportál

Csak hónapok múlva rendeződhet az üzemanyagárak helyzete

2023. január 23., hétfő 07:02

Az üzemanyagárak csak hónapok múlva fognak visszaállni a 2021. novemberi szintre – mondta Grád Ottó. Az Ásványolaj Szövetség főtitkára ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy Magyarország mentességet kap a február 5-én életbe lépő orosz kőolajimport-tilalom alól, ami szerinte megoldhatja a gázolajhiányt és hosszú távon mérsékelheti az árakat is.

Még ma is jóval többe kerül a gázolaj az üzemanyagtöltő állomásokon, mint a benzin. Grád Ottó szerint ez az Európa-szerte jellemző gázolajhiány miatt van, ugyanakkor hozzátette, hogy ha az orosz olajból biztosított lesz az ellátás, akkor az az árakon is meglátszódik majd.

Az Ásványolaj Szövetség főtitkára elmondta, hogy a piacon újra érvényesülnek majd a normál piaci versenyfeltételek és az árak vissza fognak térni arra a szintre, ami 2021. november 15. előtt jellemző volt. A régióban ugyanakkor most még Magyarországon a legdrágább az üzemanyag. A gázolaj ára csak itt van 700 forint felett, még a háború sújtotta Ukrajnában is literenként 160 forinttal olcsóbb. Hasonló ár egyedül Ausztriában van – tette hozzá az ATV Híradónak nyilatkozva.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke azt mondta, hogy amíg a szomszédos Ausztriában és Romániában húszszázalékos az áfa, Magyarország 27 százalékos áfája rekordmagasságú Európában. Azonban szerinte a folytatódó orosz olajimport további árcsökkenést hozhat, ami a kisebb töltőállomásoknál már most látszódik.

Visszaállt a régi ökölszabály, hogy ezek a független, fehér kutak olcsóbbak, mint a nagy hálózati társaságok, tehát mindenképpen érdemes az árakat Magyarországon összehasonlítani és figyelni az egyes kutak közötti különbségeket

– fogalmazott Egri Gábor, hozzátéve, hogy véleménye szerint legalább egy év kell ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszatérjenek a 2021. novemberi szintre. 

A Világgazdaság információi szerint Magyarország mentességet kapott az Európai Bizottságtól, tehát a februárban élesedő újabb orosz szankció nem vonatkozik az országra. A lapnak válaszolva a Mol azt írta, hogy február 5. után fennakadások nélkül tudja biztosítani a hazai üzemanyag-ellátást, hiszen zavartalanul tudja feldolgozni a Barátság vezetéken érkező orosz kőolajat, illetve az ársapka kivezetésével az import is vissza tud jönni.

(Borítókép: Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok