Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok kormánya beperelte a Google-t

2023. január 25., szerda 06:11

Az Igazságügyi Minisztérium és az Egyesült Államok nyolc állama kedden beperelte a Google-t, azzal vádolva, hogy jogellenesen visszaél az online hirdetéseket működtető technológiája monopóliumával. Ez az első trösztellenes per, amelyet az ügynökség Joe Biden elnök alatt indított egy technológiai óriás ellen, és azt mutatja, hogy fokozódik a jogi nyomás a világ egyik legnagyobb internetes vállalatán.

A kereset szerint a Google „korlátozta a versenyt a reklámtechnológiai iparágban azáltal, hogy szisztematikus kampányt folytatott a digitális reklámozás elősegítésére használt csúcstechnológiai eszközök széles köre feletti ellenőrzés megszerzésére” − írta meg a The New York Times

A keresetben arra kérik az Virginia állam keleti körzetének kerületi bíróságát, hogy kényszerítse a Google-t, hogy értékesítse hirdetési technológiai termékcsomagját, beleértve a hirdetések megvásárlására és eladására szolgáló szoftvert, a tranzakciók lebonyolítására szolgáló piacteret és a hirdetések interneten történő bemutatására szolgáló szolgáltatást. A kereset arra is kéri a bíróságot, hogy tiltsa el a vállalatot a versenyellenes gyakorlatok folytatásától.

2020 óta ez az ötödik trösztellenes per, amelyet amerikai tisztviselők indítottak a Google ellen, miközben a törvényhozók és a szabályozó hatóságok világszerte megpróbálják megfékezni a nagy technológiai vállalatok által az online információ és kereskedelem felett gyakorolt hatalmat. Európában az Amazon, a Google, az Apple és más cégek trösztellenes vizsgálatokkal és vádakkal szembesültek, míg a szabályozók új törvényeket fogadtak el a közösségi média ártalmainak és egyes gyakorlatoknak, például az adatgyűjtésnek a korlátozására.

Az Egyesült Államokban a Google-t különösen alapos vizsgálatnak vetették alá. 2020-ban államok egy csoportja Texas vezetésével trösztellenes pert indított ellene a hirdetési technológiával kapcsolatban, míg az Igazságügyi Minisztérium és államok egy másik csoportja külön-külön perelte be a Google-t, mert azt állította, hogy visszaélt az online keresés feletti erőfölényével. 2021-ben néhány állam szintén beperelte a vállalatot, annak alkalmazásboltjainak gyakorlata miatt.

Az új per „segíthet meggátolni a Google azon erőfeszítéseit, hogy világszerte megküzdjön a szabályozó hatóságokkal” − mondta William Kovacic, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság korábbi elnöke. „Van rá esély, hogy egy vagy több ilyen kereset végül célba talál.”

Peter Schottenfels, a Google szóvivője szerint a per „megpróbál győzteseket és veszteseket kikiáltani a rendkívül kompetitív reklámtechnológiai ágazatban”. Most megismétlik a Texas állam által 2020-ban indított „alaptalan” pert − mondta, hozzátéve, hogy az Igazságügyi Minisztérium keresete hibás érvelést tartalmaz, amely lassítja az innovációt és kárt okoz a kiadóknak.

(Borítókép: Artur Widak / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok