Index Vakbarát Hírportál

Óriási fordulat az albérletpiacon, évek óta nem látni ilyet

2023. január 25., szerda 11:12

Jelentős fordulatot hozott a december az albérletpiacon, majdnem két év után először mérséklődtek a lakbérek: országos szinten 0,7 százalékkal, Budapesten 0,9 százalékkal csökkentek egy hónap alatt.

Fontos kiemelni, hogy éves szinten még 20,2, illetve 21,9 százalékos volt a drágulás. Ám a legtöbb országrészben, Pest vármegye mellett Közép-Dunántúlon, Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön havi összevetésben 0,1–2,7 százalékkal mérséklődtek az átlagos lakbérek havi szinten – derült ki az ingatlan.com elemzéséből.

Januárban a budapesti átlagos bérleti díj a kínálati piacon 200 ezer forint.

A fővároson belül az V. kerület 350 ezer forinttal a legdrágább városrész, míg a X., XX., XXI. és XXIII. kerületben lehet a legolcsóbban lakást bérelni. A vármegyeszékhelyek listáját holtversenyben Győr, Székesfehérvár, Tatabánya és Veszprém vezeti. Az adatokból jól látszik, hogy fordulat történt az országos és a budapesti albérletpiacon, tavaly decemberben havi szinten csökkentek a bérleti díjak. 

2022 decembere előtt majdnem két éven keresztül havi szinten folyamatosan emelkedtek az átlagos lakbérek. A mostani csökkenés nem meglepetés, mivel a drágulás üteme fokozatosan lassult a múlt év utolsó hónapjaiban. Tavaly ősz óta már csak stagnáltak a bérleti díjak, decemberben viszont csökkenésbe fordultak át novemberhez képest. Éves szinten az országos bérleti díjak még több mint 20 százalékos, a budapestiek pedig 21,9 százalékos emelkedést mutattak a múlt év utolsó hónapjában. A változás annak is köszönhető, hogy a bérbeadók egyre inkább figyelembe veszik a bérlők fizetőképességét is, amikor meghirdetik a kiadó lakásokat

– összegezte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Pest vármegyében, Közép-Dunántúlon, Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön 0,1–2,7 százalékkal lettek olcsóbbak a lakbérek. Kivétel volt Dél-Alföld és Nyugat-Magyarország, ahol 0,7, illetve 1,7 százalékos emelkedés következett be.

A fővároson belül egyedül a III., XI., XXII. kerületi albérletek díja nőtt novemberhez képest, de mérsékelten, mindössze 0,3 százalékkal. Budapest többi részén lejjebb mentek az albérletárak, a legnagyobb mértékű – 2,4 százalékos – csökkenést a belső pesti kerületek (V., VI., VII., VIII., IX.) könyvelhették el egy hónap alatt.

Nőtt a kiadó albérletek száma

Az ingatlan.com elemzéséből az is kiderült, hogy január közepén milyen bérleti díjak jellemezték a kínálati piacot. A közvetítők és a magánszemélyek összesen több mint 12 ezer hirdetésben kerestek bérlőket, bár ez 14 százalékos csökkenést jelent tavaly januárhoz viszonyítva.

A kiadó házak kínálata Pest vármegyében több mint 50 százalékkal, a fővárosban 11 százalékkal nőtt.

Budapesten az átlagos bérleti díj 200 ezer forintot tett ki. Az V. kerület a legdrágább, ahol 350 ezer forint az átlagos havi bérleti díj, utána a II. és az I. kerület jön 285 ezer és 250 ezer forinttal. A legolcsóbb albérletek a X., XX., XXI. és XXIII. kerületekben találhatóak, ezeket 140-150 ezer forintért adnák bérbe a tulajdonosok.

A vármegyeszékhelyek mezőnyét holtversenyben Győr, Székesfehérvár, Tatabánya és Veszprém vezeti egyaránt 150 ezres átlagdíjjal. A nagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben 140 ezer, Szegeden 129,5 ezer, Pécsen 120 ezer, Miskolcon pedig 95 ezer forintos havi kiadással számolhatnak a bérlők. A legolcsóbban Békéscsabán és Salgótarjánban lehet kivenni lakást, 90-90 ezer forintba kerül egy-egy albérlet átlagosan – derült ki a tájékoztatásukból.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok