Index Vakbarát Hírportál

Döntött a magyar kormány: kéri a Helyreállítási Alap hitelét is

2023. január 25., szerda 19:29

A koronavírus-járvány miatt létrehozott uniós Helyreállítási Alap hitelkeretének teljes összegét le akarja hívni a magyar kormány – derült ki egy kormányhatározatból.

Magyarország eddig a Helyreállítási Alapból eddig a mintegy 2400 milliárd forint értékű, vissza nem térítendő támogatást igényelte csak, amelyről tavaly év végén született fontos döntés. A helyreállítási terv másik részét képezi egy kedvező konstrukciójú uniós hitel, arról viszont a kormány eddig csak annyit mondott az utóbbi hónapokban: még nem döntöttek arról, hogy igénylik-e vagy sem (a döntést idén nyárig, 2023 augusztusáig kell meghozni). Navracsics Tibor uniós forrásokért felelős miniszter viszont már tavaly ősszel is azt mondta az Indexnek: ha rajta múlik, lehívják ezt a hitelt.

Most a Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz keretében Magyarország számára rendelkezésre álló hitelfelvételről szól. A határozat szövege szerint Orbán Viktor arra kérte Navracsics Tibort, hogy igényelje a teljes összeget.

Mint írták, a miniszterelnök

felhívja a területfejlesztési minisztert, hogy a Magyarország számára az 1. pontban foglaltak szerint rendelkezésre álló hitel felvétele érdekében szükséges tárgyalásokat folytassa le azzal, hogy a későbbi mozgástér megőrzése érdekében – a Kormány eltérő döntése hiányában – a teljes rendelkezésre álló hitel felvételéről nyilatkozzon.

Vagyis a szövegben azt írták, hogy a kormány jelenleg azzal számol, hogy a teljes hitelkeretet igénybe veszi, bár nyitva hagyta annak a lehetőségét, hogy ezen még módosít.

A hitel jelentős részét várhatóan energetikai fejlesztésekre fordítanák. A határozatban ezzel kapcsolatban Lantos Csaba energiaügyi minisztert is felkérték arra, hogy dolgozza ki a „források felhasználását lehetővé tevő részletes szakmai terveket, és folytassa le az Európai Bizottság főigazgatóságaival a részletes szakmai egyeztetéseket”. Mint a szövegben írják, a hitel pontos mértékéről ennek a tervezetnek a kidolgozása után fognak dönteni. 

Főnyeremény

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly ősszel még azt mondta a Helyreállítási Alap hitelkeretéről, hogy azért nem igényelték egyelőre, mert lehet, hogy a piaci hitel vagy az államközi hitel jobb alternatívát jelenthet. 

Ezzel szemben az Indexnek egy közgazdász szakértő arról beszélt korábban, hogy 

AZ UNIÓ ÁLTAL KÍNÁLT, alacsony kamatozású HITEL FŐNYEREMÉNY a többi alternatívához képest.

Korábbi sajtóértesülések szerint az uniós helyreállítási hitel kamata 0 és 0,5 százalék közötti lehet, és azért ilyen alacsony, mert az Európai Unió adósbesorolása nagyon kedvező. A magyar kormány szerint ugyanakkor a hitelnél jelentős kockázatot képez, ha egy másik tagállam esetleg nem tudja visszafizetni a saját kölcsönét, mert akkor azt a részt a többi EU-tagországnak közösen kell megtérítenie – bár erre a lapunknak korábban nyilatkozó szakértő szerint nagyon kevés az esély-

Annak, hogy Magyarország valaki más helyett fizessen, számokkal szinte kifejezhetetlenül kicsi az esélye

~ vélekedett Darvas Zsolt az Indexnek nyilatkozva. 

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok