Index Vakbarát Hírportál

Tavaly 29 millió forintnyi büntetést fizettek a bliccelők a vonatokon

2023. január 25., szerda 15:14

Tavaly több mint tízmillió forinttal többet, 29 millió forint pótdíjat fizettek be a jegy nélkül utazók a vasúttársaságnak az egy évvel korábbihoz képest – közölte a MÁV-Start Zrt.

A közlemény szerint a MÁV-Start jegyvizsgálói 2021-ben 16 420 esetben, 2022-ben pedig 19 301 esetben szabtak ki büntetést a jegy nélkül utazókra. A 2021-ben kiállított büntetések közül 18,7 millió forint értékben 3510-et, míg a tavalyiak közül 29 millió forint értékben 5152-et sikerült lezárni.

Kiemelték, hogy jelenleg több mint 67 ezer utas több mint 150 ezer tartozását kezeli a vasúttársaság 3,7 milliárd forint értékben.

A közlemény szerint a büntetések többsége menetjegy hiánya miatt keletkezik.

A bliccelő utasok menetjegyüket már csak emelt összegű pótdíj megfizetése mellett pótolhatják. A pótdíj összege a vonaton 2600 forint, míg utólag fizetve 8000 forint.

Amennyiben a bliccelő a bírságot nem fizeti meg 30 napon belül, úgy már 12 000 forintos pótdíjat kell fizetnie, valamint a követeléskezelési és postaköltséggel, illetve adott esetben késedelmi kamattal is nő.

A végrehajtók a jövedelemből tilthatják le az összeget

A bírságot kapó bliccelők a nagyobb problémákat, a felesleges többletköltségeket kerülhetik el azzal, ha tartozásukat mihamarabb rendezik. Ehhez a vasúttársaság segítségét is kérhetik: egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést, fizetési halasztást is kaphatnak, ha szeretnék rendezni tartozásukat.

Ugyanakkor jelezték, a fizetést megtagadóknál

a bírósági végrehajtók a jövedelemből tilthatják le a vasúttársaságnak járó összeget, míg az adósság nem rendeződik, vagy rosszabb esetben a bliccelő ingatlanjára vethetnek ki végrehajtási jogot.

Olyan is előfordult már, hogy egy adós veterán autóját foglalták le a nagy összegű adósság fejében. A magas összeggel tartozók ellen a vasúttársaság büntető feljelentést tehet, mivel az már csalásnak minősülhet.

A vasúttársaság elsődleges célja nem a büntetések számának növelése, hanem az, hogy felhívja a figyelmet a jegyváltás fontosságára. Ezért folyamatos fejlesztésekkel segíti az utasokat, hogy a legkönnyebben jussanak menetjegyükhöz, például a MÁV App, az Elvira, valamint a növekvő számú jegyautomaták funkcióinak bővítésével. Ezek mellett széles körű a kedvezményrendszer segítségével is arra törekszik, hogy növekedjen az érvényes menetjeggyel, illetve bérlettel utazók száma – olvasható a MÁV-Start közleményében.

Rovatok